Havsöringens återkomst
Men snart, så snart så kommer vi ha möjligheten att gå ut när det passar oss bäst och få ta del av havetssilver. Som det ser ut just nu kommer isen, garanterat vara borta tills dess att det är aktuellt att ställa sig ute i exempelvis torslandalagunen och testa fiskelyckan. Jag personligen längtar som en tok och det skall bli riktigt skoj att få komma ut och fiska igen. Det hjälper ju inte alltid i att jobba i en fiskebutik för att släcka törsten direkt.. Snarare tvärtom! Att se alla nyheter etc gör det bara jobbigare att hålla sig...
Men snart är havsöringens återkomst här på västkusten igen...
Ett tips till alla er som inte gillar när det är överfullt med folk när du fiskar, skippa premiären och gå ut 2-3 dagar efter premiären, då brukar det vara mycket lugnare. (det är inte bara DU som vill ut på premiären, utan flera hundratals människor)
Ni missar väl även inte vår havsöringsaktivitet i vår Göteborgsbutik 30-31/3-12? Då kommer representanter från flera olika företag (Simms, Scott, Guideline, Loop, Savage gear, Abu Garcia etc). Det kommer även att komma olika havsöringsprofiler, så som Tellis exempelvis. Detta borde alla havsöringsfiskare skriva in i deras kalendrar. Det kommer finnas massvis med erbjudande och annat trevligt :-)
Stefan karlsson poserar stolt med en vacker
öring som vägde 3,4kg och togs på Gotland.
Lördagsrapport från butiken
Fick ett napp idag med.. En dryg nia behagade nappa mitt i kaffet på vinterns soligaste dag? / Joel
Bindkurs med Tellis - Havsöring
Jag som är nybörjare inom flugbindningsvärlden tyckte det var väldigt roligt och lärorikt. Han lärde oss att binda flera olika mönster: dräparmasken, magnus, mallard xpress, göteborgs grisen, rusty bugger samt en tobisfluga.
Själva kursen väckte ännu mer intresse för mitt flugbindande och att kunna riktigt vassa mönster för havsöringen när jag är en västkustbo är ju inte alls helt fel?
Sammanfattning av bindkursen med Tellis: Svin roligt och givande! Rekommenderas starkt till folk som är nybörjare på flugbindningsfronten eller till folk som vill finslipa tekniker och lära sig nya mönster.
(för mer information om bindkurserna, klicka här!)
Joel levererar gädda som vanligt!
Joel "Mr. Gädda The Movie" Abrahamsson har försett oss med lite bilder från hans ismeteturer efter de stora gäddorna. Och inte helt otippat så lyckas han kroka massvis med fina fiskar... Och efter ett riktigt lyckat ismete händer det att, Joel "firar" dagen med en flaska skumpa vilket jag personligen tycker att han är värd efter alla vackra gäddor han lyckas landa!
"Joel firar en lyckad fiskedag"
Nya tider, ny design!
Jag har suttit och pillat lite med att byta design på vår blogg.. Och nu känner jag mig faktiskt riktigt nöjd! Hoppas ni också tycker detta var ett ansiktslyft från våran tidigare, kanske fula(?) men charmiga bloggdesign?
För att skriva lite om fiske så tänkte jag bara påminna alla deppiga själar där ute att det inte är långt kvar till 1a april. Det är bara att fortsätta binda flugor, ut och pimpelfiska eller ligga framför en öppen brasa med en kopp varm choklad? Nåja, fortsätt göra det ni gör så skall ni se att våren är här i ett kick.
Personligen längtar jag mest till att få åka upp till Orkla igen... Fan va skoj det skall bli att få fiska lax igen!
Slänger upp en bild från en lax jag tog i fjol, just upp i Orkla och på vår sträcka.
( Länk till en artikel om mitt Orklafiske )
Ha d gött! / Simon
Sikfiske i city
Nu är sikfisket i full gång igen här i Göteborg. Då detta fiske är relativt "nytt" i våra regioner så dyker det upp mängder av frågor om hur man bäst riggar upp sina prylar. så här följer en favorit i repris. Vi har tidigare publicerat dessa enkla men dock effektiva tackel tidigare men de är värda att köra igen. Håll tillgodo.
Sikfiske från isen.
Här nedan presenteras två förslag på riggning och hur man kan isfiska efter sik. Dessa tackel är väldigt enkla men ytterst effektiva.
Tackel nr1 är en mormyska med en nymph som upphängare ca: 10-15cm ovanför mormyskan. Lämplig dimension på linan är beroende på mormyskans vikt ca: 0.12mm till 0.18mm. Då siken är otroligt försiktig när den hugger så är en mormyskatopp att föredra, då man oftare ser hugget på nappindikatorn än känner det. Här kommer ett exempel på hur man kan fiska denna riggen. Börja med att beta på en maggot eller två på mormyskan och upphängaren. Släpp ner till botten, dunka i botten några gånger, lyft sakta upp från botten ca 20cm skaka försiktigt med handen så att mormyskan och upphängaren får en vibrerarande rörelse, sänk sakta ner till botten igen skaka försktigt igen, lyft upp ca 10cm sänk ner och dunka mormyskan i botten igen, lyft upp 30cm skaka försiktigt med handen igen för att ge betet den vibrerande rörelsen. Dessa varianter kan man använda ganska slumpmässigt och huggen kommer oftast precis efter en skakning eller när man lyfter upp långsamt.
Tackel nr2 är en vanlig vertikalpirk som försetts med en nymph 10-15cm under och en ca 15cm ovanför som upphängare. Denna riggen fiskas ungefär som som mormyska riggen med några tillägg.
Några lockryck läggs till och efter man dunkat pilken i botten några gånger så lyfter man sakta upp från botten, oftast kommer hugget precis när den nedre nymphen lämnar botten. Här kan teknikerna blandas hej vilt.
Kom ihåg att det finns inget fel sätt bara personliga variationer tillämpningar.
Kom ihåg dessa tre viktiga faktorerna:
1. Ta inte upp mer fisk än vad du äter, så kan fisket vara bra i många år framöver, och fler kan få nöjet att vinterfiska med ett gott resultat.
2. Tänk på att det är din plikt att ta reda på gällande regler, på västkusten är havsöringen (till 1/4 ) och torsken & kolja(till 1/4) är fredade och måste släppas tillbaks
3. Och viktigast! tänk på säkerheten , testa isens bärighet, är du osäker borra några hål eller använd en ispik för att se isens tjocklek och glöm inte isdubbar.
Peter rapporterar från grymt abborrfiske!
Så var äntligen vintern här och med den isarna. Den första isen är något alldeles speciellt, känns smått surrealistiskt att vandra över den första kärnisen. Vi kommer säkerligen att komma in med många rapporter från isarna under veckan och först i raden med rapport är fiskeprofilen Peter Alexandersson som vittnar om att abborren är på hugget! Läs utdrag från hans mail och se bifogade bilder nedan:
"Hej pojkar!
Nu är det läge att dra ut pulkan med ismeteprylarna! Jag fiskade en av regionens grymma "borresjöar" med till synes gott resultat. Små livliga sutare på ca 10 cm är ett kanonbete för all rovfisk! Över 20 "fäll" (napp) räknade vi in denna dag på 4 timmars fiske.
/Peter "