Mattias Drugge virar flugor

Flydressings hemsida kan man hitta mängder av klipp där man fårs e riktigt sköna flugmönster och smarta bindtekniker. Senast ut är Mattias Drugge som binder en Chinese Dragon. Jag la i ett tidigare inlägg in lite gäddflugor som var tandem bundna och har fått en del frågor på hur man kan gå tillväga för att få till det. I videon illustrerar Mattias ett väldigt hållbart, enkelt och effektivt sätt att länka en tandemfluga. Enjoy!




Mönsterförteckning:

Bakdel:

Krok: Partridge Big Mouth Double

Bindtråd: Benecchi 12/0 Svart

Hackel: Schlappenhackel Grizzly färgad röd, 2 strån Mirrorflash orange och 2 gummiben i  orange/svart.


Framdel:

Krok: Partridge Big Mouth Nymph

Bindtråd: Benecchi 12/0 Svart

Förtyngning: Hantelögon i önskad vikt och färg

Kropp: Röd/svart Kaninremsa och flätlina

Kraghackel: Schlappenhackel Grizzly färgad röd

Ben & Antenner: Orange/svarta gummiben



Siss Svensson rapporterar från sin laxsommar 2011



Ett mail damp ner i Martin "Punkarn" Karlssons mailbox. Det är från Siss Svensson vars fiskesommar tål att dokumenteras i ett forum som detta. Så här står det b la i mailet:

Har som jag berättade för dig, haft en rekordsommar när det gäller laxfångst i kilo, under sommaren har jag tagit 43 kg lax enbart på fluga, fördelat på 7 fiskar. Detta året slog jag mitt personbästa med 10 kg, innan har jag bara lyckats få laxar under 2 kg fram tills i år. Det började 1 juni med laxen i Mörrum på 12,08 kg i Pool 27 (bilden ovan)
Sedan  fiskade vi Vecka 28 i Namsen på Seem gård i Grong, där tog jag 4 laxar, 5,2 kg, 4,3 kg, 4 kg och 3,6 kg. (har tyvärr inga bra  bilder)

Fortsatte sen Vecka 29 till Orkla och fiskade på Övre Eikli där tog jag en på 7,2 kg (bilden nedan), vilket blev rekord för den veckan.


Var sedan några dagar i Driva, där lyckades jag få en 6,8 på kroken, den var 96 cm lång, men väldigt smal (bild nedan)

Man kan väl säga att jag haft en fantastisk säsong, längtar till nästa.

/Mvh Siss Svensson


Vi lyfter givetvis på fiskekepsen åt en fantastisk prestation och fina resultat!

Havsisarna i Norge klart värda ett besök i vinter.






Temperaturen sjunker och spänningen stiger.



När de flesta människor sörjer att sommaren definitivt är slut och hösten snart går mot vinter finns det en del av oss som känner spänningen stiga. Man börjar vittra minusgrader och pimpelsäsong. Go vinter go...

Gäddflugor

Jag måste bara dela med mig av lite inspirerande flugbindningsidéer som kom till mig via en trevlig kund som skickade över lite flugor till oss här om dagen. En typ av tandem bundna gäddflugor som börjar bli allt populärare hos bindare i våra trakter. De är främst Marabou och Zonkers som använt som material i flugorna. Det finns mängder av varianter och olika typer av bindbeskrivningar på dessa typer av flugor men jag tyckte de var inspirerande att kolla på så jag tänkte dela med mig till er :)


Inspireras i höstmörkret!

Vissa är gjort utav ett annat virke...



Plats: Avlägsen by i Senegall, Afrika.
Vissa är gjort utav ett annat virke...
Här hade min guide Anso endast en motor på axeln, dagen innan hade han både motor och bensindunk. När tidvaddnet var lågt, så var våran båt helt strandsatt i leran i det Mangrove klädda flod deltat. Det fanns inget vatten vid båtplatsen bara lera. Vi två resenärer försökte putta ut båten genom leran mot huvudfåran i strömmen. gick knappt att rubba.  trä och extremt tung. Anso (han på bilden) sa till mig och den andra killen att gå tillbaka till campen, vi kunde inte tillföra något. Efter en halvtimme kom han tillbaka och sa "Now we caaan goo"" han flyttade denna flera hundra kilo tunga båt med motor på genom leran barfota i träsket...ungefär 6-7 meter.
när man ser Anso hålla motorn på huvudet och le, och posera då jag frågår snabbt om jag kan få ta en bild, så inser man den osannolika styrkan. Denna Motor har han burit upp från en taskig lerväg ner mot mangroven barfota, jag hade knappt g...ått den lilla vägen ner till vattnet barfota. Han verkade totalt oberörd, och stannade och småpratade lite med motorn på axeln......med en fysik som varje västerländsk gym nörd önskar. Ett hårt jobb med fiske. Och mat bestånede av fisk, ris och kyckling och onekligen hyffsade gener.

Var noga med utrustningen.

Efter några veckors sträckbänk kommer nu tips nummer tre gällande Norgetrippen. Detta tips kan kanske få mig som "redskapshandlare" att framstå som elektrikern som inte har koll på elen hemma eller skomakarn som låter sina barn gå med trasiga skor. Men faktiskt handlar det om att inte ta utrustning på största allvar.

Fisket var suveränt denna resa. Liksom vädret...

Jag har en förkärlek till mycket lätta utrustningar när jag är i Norge och fiskar. Jag tycker allt som oftást att de flesta som åker på liknande fiske har alldeles för tunga grejer. Tunga att hantera en lång fiskedag men också för rejäla när man väl får en fisk på kroken. Man går miste om mycket av den adrenalinsprutande kampen man får med ett mjukare spö. Upp lär man alltid få fisken men en lättare utrustning men det tar givetvis längre tid. Jag har således en liten lätt utrustning som blivit min favorit. En favorit som varit med om en del och borde blivit servad för ett antal resor sedan. Men likväl åkte den med även denna resa, trots att jag redan förra resan märkte att bromsen fungerade mycket märkligt. Min tveksamhet till utrustningens tillförlitlighet gjorde att den fick följa med ned till båten varje gång men förblev oanvänd hela veckan, ända tills fiskeresans sista timma. Först då hängde jag på en jigg och firade ned det hela, ville i alla fall känna lite på utrustningen tänkte jag. Den är ju så skön...Och vad händer??? Givetvis får jag ett sånt jävl...hugg så att jag är övertygad om att jag just exakt då fått mitt livs fisk på kroken. Mina normalt tveksamma fiskevänner blev galet exalterade (det betyder inte lite då vi har som sport att inte bli imponerade av varandras firrar). Efter första rusningen så blev jag varse om att detta fick jag lösa med broms och utan vevfunktion eller möjlighet att veva men ingen broms överhuvudtaget. Efter några rusningar och en tumme helt utan skinn så tackade givetvis denna monsterflundra för sig.


Detta är Pers flundra på väg upp. Men jag lovar att min var jättemycket större. Vad än Per säger.

I min värld så var givetvis denna fisk lätt över 100kg, och den växer fortfarande i min skalle så när den är "fullvuxen" så vete fasen vad den kommer att väga. Jag var helt tagen av min egen dumhet. Hade jag inte hundratals gånger förklarat för kunder och vänner vikten av att ha koll på detaljerna. Man vet aldrig när det smäller på...Jo ja tackar ja... Så kära vänner lär av andras mistag, var noga med utrustningen och lämna inget åt slumpen. Ni kan få ert livs fisk när ni som minst anar det.


En inte direkt nöjd fiskare.


Sista dagen vid kusten.



Det är alltid vemodigt, vemodigt och spännande. Den där sista dagen på säsongen, sista dagen då havsöringen längsmed vår kust är lovlig att fånga. Väl där, 30:e september, så är det inte svårt att fundera över just detta, 30:e september. Varför har vi fredningstid för öringen på kusten? Där borde finnas betydligt bättre regler att införa så att vi skulle kunna fortsätta fiska öring i havet året runt. I Danmark kör man regler där all färgad fisk skall återutsättas. Varför inte samma regler här? Eller än bättre att all färgade fisk, oavsett när de fångas på året, skall alltid återutsättas och en fångsbegränsning året runt.

Dimman låg tjock. Grå, fuktig och kall rörde den sig böljande över havsytan. Rullade in över kullerstensstranden och försvann bakom den slätstrukna stenkullen bakom oss. Saltvattnet låg still framför oss. Blankt och silvergrått till färgen. De första öringarna tog direkt. Små, handflatsöringar, med silverglittrande sidor och slumpmässigt spridda prickar. Solens värmande strålar tryckte på i takt med att tidens framskridande. De sprang kittlande lätt över havsytan. Värmen blev av rekordslag. Mitt på dagen, i takt med att fisket avtog, gavs utrymme för att njuta fullt ut i bar överkropp. En sällsynt upplevelse detta datum. När mörkret gled in var dimman dess följeslagare. Åter denna gråa slöja. Ytan bryts så slutligen av en bättre öring. Inne i en rundsmekt vik där vattnet låg helt stilla. Först huvudet, sedan ryggen och den sällsynt vackra stjärtfenan. Årets sista kast, årets sista chans. Den tog nästan direkt. Tyngden, den tyngden kändes igen. Långt bortom dagens övriga fångster av sprallöringar. När flugan släpper, strax efter en första kort rusning, är det sista jag minns de där tunga knyckningarna. Öringens djupa stötar. Allt indikerar större öring. Jag räknar dagar och nätter till nästa säsong.

Hösten behöver inte bara vara tid för "vapenvård". Kallt men Värt!











Vapenvård, dvs smörja rullar, binda flugor, kolla kartor. Många fiskare ägnar sig så här års åt just detta. Andra köper fleece brallor, klipper av sina fingervantar, drar på sig regnrocken och trasslar in sig i vassen på jakt efter gäddan. Eller så raidar man fiskbilen på räkor och sillstrimmlor. För den som vill så finns massor av fiske kvar att bedriva. Meta plattfisk. Vibba Gädda. Eller dra utomlands som vi skrev om i tidigare inlägg (Pekan och Montauk point).
Till er som tänker ägna er primärt åt "vapenvård" föreslår vi att ni tänker om...det enda som egentligen inte fiskas längre är Lax och Havsöring/öring. Och fisket i havet kan så här års vara riktigt bra för den som trotsar vädret.
Gäddfisket blir bättre och bättre.
Vässa krokar och snickra jerkbaits kan ni vänta lite med, det kommer garanterat outhärdliga dagar där inte ens den största fiskefanatiker vågar sig ut...det är dessa dagar vi rekomenderar er att göra om matbordet till Jerkbait verkstad och fyllea lungorna med epoxy ångor, klistrar ihop fingrarna med snabblimm och andas in sågspån.
Nu har vi kommit till sista veckan av REAN i göteborgsbutiken. Fortfande finns det mängde av godbitar kvar, butiken är lång i från utplockad. Välkomna in.

...Kallt, Men värt!








Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!