Torsk med stekt lök och citron och ketchupsås
Det här är en torskrätt som jag växt upp med. Jag gillar inte ketchup på mat men jag gillar denna såsen väldigt mycket.
Till 4 personer
4 st lagom stora torskfiléer
Ströbröd
2 gula lökar
smör (att steka i)
1 nypa socker
1/2 - 1 citron
0,75 dl ketchup
1/2 fiskbuljongtärning
1-2 msk
1 msk maizenaredning
6 dl vatten.
Servera med kokt potatis
Börja med att steka den skivade löken i smör på svag värme tills den blivit mjuk och glansig. Lägg i en nypa socker, salt och peppar.
Blanda ströbrödet med salt och peppar. Vänd fiskfiléerna däri och stek dem på medelvärme några minuter på varje sida. När fisken är klar tar du upp den och vispar ur pannan med 3 dl av vattnet. Häll i ketchup, smula i den halva buljongtärningen. Låt puttra en liten stund. Pressa i saften av en halv citron. Lite salt och peppar. Smaka av om du vill ha lite mer syra. Pressa i så fall i lite mer citron. Häll på resterande 3 dl vatten och låt det koka upp. Vispa ner ca 1 msk maizenaredning. Såsen skall vara tunn men inte helt rinnig. (Vilket naturligtvis är en smaksak, vill du ha tjockare sås så häll i lite mer redning)
Kommentarer