Midsommar inom räckhåll.

Idag, just denna stund, har vi formligen haft en galen rusch i butiken. Inget nytt dock, brukar vara så dagen innan, midsommarhelgen. Sill, kokt färskpotatis och nubbe, eller bara fiske. Oavsett är det en trevlig tid. Som EL-GE:s "webbguru", eller "webbprofet" som Punkar'n brukar kasta ur sig, är det även starten på en veckas semester. Så, är du en flitig besökare av vår hemsida och undrar varför det står still den kommande vecka, så har du svaret här.
Glad midsommar och skitfiske!
Niclas "webbprofeten" A:son.

1977 - Ett nytt nedslag i historien.

1977 var ett år då punkens ideal spred sig vida omkring. Allt var möjligt för vem som helst. Vi vill kanske inte gå så lång som att säga att "gamle El-Ge" själv såg någon sammhörighet till dessa nitbeströdda ynglingar. Oavsett detta så började han vid denna period i sann punkig "gör-det-själv-anda" att klippa och klistra ihop El-ge's första postorderkatalog. Mängder av sömnlösa nätter senare så var katalogen klar, inte helt olik de fanzines som var så vanliga under denna period. Så 1977 var ett viktigt år på många sätt. Vi på El-ge fick en "punk-anda" i huset. Vi kan, vi vill och framför allt vi gör. Kunde "han" skapa en otroligt uppskattad katalog med hjälp av sax och limtuber så nog fasen funkar det mesta. För alla sportfiskare var det inte ett mindre viktigt år. Den första riktiga postorderkatalogen för sportfiskare såg dagens ljus.

Ett antal andra händelser som känns viktiga att ta upp är de album som släpptes. Egentligen en hel massa bra album detta år så man har fått sålla en hel del. Kanske att det tur för oss att det handlar om envägs kommunikation här.



5. På femte plats Kraftwerk, Trans-Europe Express - 1977. Detta är en platta som så till den mildra grad lyckades att hypnotesera sina lyssnare så att de tillslut kände en djup samhörighet till robotar och skyltdockor snarare än till det mänskliga släktet. Kraftwerk var enormt före sin tid och har blivit en stark influens för hiphoppare såväl som industrirockare och "syntare". Otroligt nyskapande. Hela konceptet inklusive skivomslag och låttitlar vittnar också om att dessa tyskar faktiskt hade en hel del humor också.




4. The Clash - The Clash - 1977. Tänker man på punk från England under denna tiden så tänker man kanske främst på Sex pistols men detta gäng har musikalist stått sig mycket bättre. Kanske inte visuellt lika roliga som Rotten och gänget med mycket bättre låtar. Med intryck från en massa andra musikformer som ska, raggae och rock så vidgade detta gäng punkens vyer rejält. Sedan så stod de också för lite mer än bara spyor och skandaler.




3. David Bowie - Low - 1977. Detta det första av tre album som Bowie gjorde under sin period i Berlin. Här börjar han hitta tillbaka till sig själv efter en något förvirrad period. Tony Visconti som producent och Brian Eno som sammarbetspartner på stora delar av skivan gör att det luktar klassiker lång väg. Av många anses detta vara Bowies bästa album. En något dyster men grymt bra platta. Man kan nog säga att Bowie under denna period påverkades/inspirerades en hel del avKraftwerk.




2. Ramones andra album Rocket to Russia - 1977 kom bara ett år efter deras debutalbum. De körde på i samma stil. Spela in på ett par dagar, inget budget, inga låtar som når tre minuters gränsen. Dvs riktig punk. Säga vad man vill med detta är punkarnas urfäder. Vila i frid "bröderna" Ramones. Inga jobbiga gitarrsolon som var så vanligt på andra sidan atlanten under denna tid. Bara smattrande trummor och fyraackords gitarrer samt Joey röst. Växte man upp under denna tiden så kan man för alltid höra honom i sitt huvud.




1. David Bowie Heroes - 1977. Här fortsätt Bowie på samma spår som Low men bara bättre. Nu sammarbetar han till stora delar med sin "nya kompis" Iggy Pop och de verkar tillsammans ta sig ur de mörkaste landskap de tidigare befunnit sig i. Nu är det mest dystra utbytt mot lite dekadens vilket kan ses som ett steg i rätt riktning. Ett rätt igenom fantaskist album. Har man sett "videon" till Heroes så är man redan där såld. Antagligen skulle det räcka till en plats på listan.


Nu får vi lite panik, vi inte fått plats med. Talking Heads, Fleetwood Mac, Iggy Pop, Bob Marley, Television med flera.

Beklagar också att det blev två Bowie, men det är ju vi som gör lista...

Bubblare...


Fleetwood Mac Rumours - 1977.


The Jam - 1977.


Iggy Pop Lust for life - 1977.


Bob Marley Exodus - 1977.

1977 - Ett nytt nedslag i historien.

1977 var ett år då punkens ideal var de gällande och allt var möjligt för vem som helst. Vi vill kanske inte sträcka mig så långt som att säga att "gamle el-ge" själv såg någon som helst sammhörighet med dessa nitbeströdda ynglingarna som kallade sig punkare. Dock i sann "gör-det-själv-anda" satt han nätter igenom och klippte och klistra ihop sin första postorderkatalog. Det första numret har inte få likheter med de fanzine som gjordes under samma tidperiod. Han förstod det inte då men hans attityd var punkens och det arvet har vi kvar i huset. Vi kan och vi vill och framförallt vi gör. Så 1977 var ett viktigt år för oss och för sportfiskebranchen. Vi lärde oss att allt går om man bara tar i ordentligt och branchen fick den första riktiga postorderkatalogen.

Några andra saker hände faktiskt också. Ett antal bra album kom ut. Faktiskt riktigt många så här har man fått sålla. Tur för mig att det är envägskommunikation.

Respektera regler, mått och fångstbegränsningar.

Vi drömmer nog alla om ett bättre sportfiske. Fler, större, starkare och friskare fiskar är förhoppningsvis vad framtiden har att erbjuda. Men för att nå dit måste såväl stora som små förändringar ske. På det stora planet måste fossila bränslen fasas ut, energiförbrukningen gå ner och miljövänlig produktion inrättas i större utsträckning. Men detta är detaljer som vi, du och jag, i ärlighetensnamn inte rår på. Detta ligger i storföretag och politikers nävar. Jovisst, vi kan välja att inhandla ekologiska grönsaker framför icke ekologiska, men detta kommer göra en marginell skillnad. Större beslut måste till för kraftfull förändring. Men, där finns saker som vi definitivt kan göra. Enkla saker vid våra vatten, när vi fiskar. Använda förnuftet och att följa de regler som finns uppsatta för oss sportfiskare vid det vatten vi fiskar. Vi upplever att där finns allt förmånga sportfiskare som inte riktigt kan acceptera de regler som gäller. Sportfiskare som "tycker att en fisk på 42cm är bra nära minimimåttet på 45cm och därmed egentligen är lovlig". Eller sportfiskare som "råkade ha en jävligt bra dag vid vattnet och trots en fångstbegränsning på tre fiskar, tog hem alla tolv de fick den där dagen, för trots allt så gick de ju bom dagen innan". Sådant är inte hållbart. Reglerna som finns uppsatta är i de flesta fall skapade utifrån beräkningar på tåligt uttag, föryngring av fiskstam och dylikt. Drömmer du också om ett bättre sportfiske? Respektera då de regler som gäller och värna för framtiden. Återutsätt din fångst varsamt, gärna all fångst, men skäms inte om du behåller en matfisk när reglerna så tillåter. Men se till att fisken håller måttet.
Vi vill ha ett bättre sportfiske i framtiden, vill inte du?

Ny Team EL-GE representant



Vi har glädjen att välkomna Albin som Team EL-GE fiskare. Vi rekomenderar er varmt att besöka hans blogg. Ni kommer få ta del av Albins tips, drömmar och vilda visioner på hemsidan framöver. Välkommen in i värmen Albin!

Tryck här för att läsa mer om Albin

Läs om Albins första tips genom att trycka här

 

1969 var ett historiskt viktigt år.

1969 var mycket länge sedan. Kanske så länge sedan att de flesta som läser detta inte ens var födda. Då skall ni "ungdomar"vara extra tacksamma att detta år uppmärksammas av oss. Det hände stora saker detta år, en hel del skivor kom ut som formade lyssnarna och musiken för framtiden. Andra stora händelser formade mer näraliggande områden som sportfiskebranchen. Ni gamlingar som var med kanske tycker att vi missat något album. Visst är det så men detta är en rätt objektiv lista. Erkänner att kanske borde Sly and the family stone, Kinks, Zappa med flera vara med men det får vi leva med.





5. På en femte plats har vi Led Zeppelins debutalbum Led Zeppelin(1969). Dessa musiker stakade ut vägen för alla rockare som efter detta entrat scenen. Allt från pudelrockare till de tyngre grabbarna har helt klart detta band som en av sina källor att sno ifrån.




4. En helt igenom grym skiva. The Rolling Stones, Let it bleed (1969). Inte ett dåligt spår. Personligen tycker vi att detta album slår de lite mesigare konkurrenterna från England rejält. Kanske har inte detta album påverkat lika mycket men mycket "råare" än så här blir det inte. Fortfarande en lite "farlig" skiva.




3. Har man hört albumet så förstår man varför det finns med på listan. Johnny Cash, Johnny Cash At San Quentin (1969). Har man inte hört det så är det bara till att göra det. Helt galet elektriskt. Det känns som det när som helst skall bli ett upplopp och fångarna skall göra upp med sina väktare. Cash lyckas geom hela spelningen hålla stämningen precis på bristningsgränsen. Det här är inte bara ett album för countryälskare.




2. En personlig favorit. The Velvet Underground, The velvet Underground (1969). Enligt min mening så skulle de trona på första platsen. Kanske får man dock vara lite realistisk och inse att de kanske inte når upp till "ettans" genomslag rent historiskt, men ett fantastiskt album är det. På detta album tonade de ner sig en del vilket gjorde att de blev lite tillgängligare för skivköparna. Långt i från deras bästa album men det räcker för att ligga på denna lista.




1. The Beatles, Abbey Road (1969). Bara det faktum att det är Beatles sista riktiga album räcker i och för sig för att vara med på lista. Orsaken att det ligger på första plats är dock en annan. Den orsaken heter George Harrison. Äntligen, och troligtvis beroende på att John och Paul var rejäla ovänner så lyckades George ta plats. Och vilket plats sedan. Det räcker med att nämna "Here comes the sun".


Vad stor hände för övrigt 1969? Vi kan bara komma på en annan händelse och denna överskuggar i och för sig listan ovan. Men vi gillar ju musik så vi tog med albumlistan också, bara för att fylla ut.




1. Alla kategorier lista.
El-Ge Sportfiske (1969). El-Ge slog upp portarna för sin första renodlade sportfiskebutik och sportfiskebranchen var föralltid förändrad. Vi har alltså varit i gång sedan musikens urtid och recordrullarnas barndom. Tiden går fort när man har kul...

Nu händer det grejjer på webben.

Efter tusen våndor och nästa lika många sömnlösa nätter börjar nu vår webbsida att ta form ordentligt. Shopen är nu igång till stora delar men det fylls fortfarande på dagligen. Vad beträffar webbsidan så är det grymt mycket på gång, vad sägs om en egen el-ge TV. Ja säger då det. Nu kan man inte smyga omkring på lagret längre utan att riskera att smyg filmas. Skit tycker nog vissa....
"Mr. Havsfiske" ser grymt glad ut "punkarn" lite mer tveksam. Troligtvis så är det filmandet som skapar viss tvekan. Alla kan ju inte trivas med att vara med på film. Ha ha ha... Inget vi tar hänsyn till.


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!