Höstens sköna lunk



En talande bild för hösten tycker jag. Sommaren symboliserad i den försvinnande solen till höger och vinterns stundande kyla & mörker som faller in från den vänstra kanten. Hösten är en fantastiskt vacker årstid men det som gör den till en personlig favorit för mig är tempot. På våren så startar säsongen på västkusten 1 April med havsöringen, därefter så kommer ångestens månad maj. Då kulminerar gäddfisket (då främst för dom som fiskar popperfluga), vi har den ständigt hägrande maj-laxen, de stora dagsländekläckningarna. Allt exploderar på en gång! När man står i öringströmmen och ingen fisk vakar, man ser inga sländor så tänker man - fan, jag skulle åkt ut på kusten, det är säkert perfekta förhållanden - Väl där så kan man ge sig den på att man får ett sms om blank majlax som visar sig i älven. Jobbar man dessutom i butik så haglar rapporterna in och man stampar som en pinknödig hund bakom diskarna i en salig blandning av ångest och iver.

Så passa på att insupa höstlunkets charm. Inga grillfester, badstränder eller uteserveringar som pockar på din uppmärksamhet. Bara härligt ödsliga fiskeplatser och fisket, fisket är riktigt bra!

Hur blir nu detta då?

Förändringarnas vindar blåser, men är verkligen SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) rätt instans att ta över. Man kan ju undra...



http://bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/1.996898-slu-kan-ta-over-havsfiskelaboratoriet

Tellis funderar - del 8

Nu har hösten kommit med besked och fiskepassen blir allt färre.
Än så länge kan man ha fina dagar i sjöarna och fiska efter regnbåge men en dag som denna stannar man nog hellre hemma. När man ändå är hemma och har lite tid över är det ett fantastiskt tillfälle att börja binda flugor inför nästa säsong. Jag tänkte dela med mig ett utav mina favoritmönster på laxflugor. Flugan görs sig riktigt fin i alla vatten och har alltid en speciell plats i min flugask!

Glödhäck
Tubslang: Small, Fl.red
Kropp: Silver Braid, bind ca 1cm kropp
Stjärt: WingTag Fibres - Hot Orange, ca 1cm lång
Undervinge: Svart Räv, ca 2-3cm långt
Fronthackel: Svart hönshackel
Övervinge: Svart Räv, ca 5-6cm långt
Conehead: Silver small


Mörrumslax på 108cm (ca 12-13kg C&R) som klippte en Glödhäck på 3-4cm


En pb-lista som heter duga.

Som sig bör när man är en riktigt manlig "man" brukar vi i butiken tävla och jämföra en hel del. I vårt fall så är det våra pb som vi brukar skryta med. Det har blivit en egen liten värld där det enda viktiga är att få större fiskar än sina kära arbetskamrater. Lite av en match mellan Sverige och Finland eller ett derby i fotboll. Det spelar ingen roll hur det går i serien bara vi slår de där dj...Men som den allsvenska "harvare" man är så känns det ju lite underligt när man helt plötsligt träffar på Messi. Messi i det här fallet är vår kompis Johan Broman som tillhandahållit en liten pb-lista. Hur som helst är jag personligen riktigt nöjd att jag inte hittade någon knot på listan vilket betyder att jag tog ett poäng enligt min syn på det hela. Det betyder för egen del 2-42 till Johans fördel.
Håll till godo och dröm om San siro eller besök Johans sida och få lite inspiration den vägen.

http://www.johan-broman.se/blogg/

Gädda – 13,6kg (Westinare)
Abborre – 1,62kg (UL och BROMAN Mickel popper)
Gös – 6,7kg (löja)
Sik – 4,1kg (Mepps)
Havsöring – 3st á 6,4kg (fluga, fluga och Toby)
Lax – 18,2kg (fluga)
Insjööring/stationär öring – 2st á 5,7kg (fluga och Rapala)
Harr – 1,6kg (fluga)
Röding – 4,1kg (fluga)
Brax – 3,6kg (mask)
Ål – 1,7kg (mask)
Regnbåge – 7,2kg (fluga)
Steelhead/förrymd regnbåge – 5,7kg (fluga)
Riktig Steelhead – ca 4kg (fluga)
Näbbgädda – 1,51kg (fluga)
Karp – ca 17kg (boilies)
Torsk – 14,1kg (shadjigg)
Makrill – 1,1kg (häckla)
Sej – 16,5kg (shadjigg)
Hälleflundra – 31,2kg (shadjigg)
Nilabborre – ca 27kg (Rapala)
Mal – 81,0kg (boilies)
Wahoo – ca 22kg (BROMAN Pinoccio)
Barracuda – ca 20kg (BROMAN Judas)
Great Amberjack – ca 20kg (BROMAN Raskenstam popper)
Jack Cravelle – ca 17kg (BROMAN Raskenstam Popper)
GT – ca 21kg (BROMAN Raskenstam popper)
Bonefish – ca 4kg (fluga)
Tarpon – ca 50kg (mete med liten Jack)
Cobia – ca 17kg (mete med liten Jack)
Bonito – ca 12kg (BROMAN Judas)
Cubera Snapper – 21,5kg (Halco)
King Macerel – ca 17kg (mete med liten Jack)
Dorado – ca 15kg (Halco)
Yellowfin Tuna – 21kg (fluga)
Grouper – ca 30kg (mete med liten Jack)
Hammarhaj – ca 180kg (trolling med Tuna)
Sailfish – ca 40kg (bellystrip)
White Marlin – ca 45kg (trolling med conahead)
Striped Marlin – ca 70kg (trolling med conahead)
Black Marlin – 202,8kg (trolling med conahead)

"Fiskeprofessorer" med stor fiskelycka.

I allt som man kan ägna sig åt här i världen så anser jag att man kan utvecklas i sitt utövade. Du kan bli bättre i ditt jobb, bli bättre människa med mera, men framför allt så kan man faktiskt bli en bättre sportfiskare. Vad som är en bättre sportfiskare kan man dock diskutera. Ett sätt att mäta en "bättre sportfiskare" på är på antalet och storleken på fångsten. I mitt fall har det blivit på det viset att jag har börjat att analysera mitt fiskande på ett helt annat sätt än i början av "karriären". Varför gick det bra i dag? Varför funkade det inte alls? På ett lite nördigt sätt har jag börjat att föra anteckningar på de yttre förutsättningarna som råder vid de olika fisketillfällena.
Vid den senaste havsfiskeresan till Norge var jag där med likasinnande "professorer", vilket innebar att vi gick mycket analytiskt tillväga gällande strömmar och tidvatten. Vi såg till att vara på "heta spots" de tidpunkter vi trodde oss veta att det borde nappa på. Inte "råka" missa dem genom att ligga i stugan och vila, eller vara på väg mellan fiskeplatser. Detta fungerade verkligen, vi fick våra flesta och största flundror exakt då vi enligt våra "beräkningar" borde få dem.
Slutligen måste jag nog erkänna att detta knappast är varken vetenskapligt eller statistiskt säkerställt. Däremot är det utan diskussion så att det verkligen fungerade, så mitt tips är att stanna upp och tänk till emellanåt. Det lönar sig helt klart.


Kanske kan man tycka att vi går lite överstyr när vi printar ut information för kommande dagar och planerar vår eventuella sömn efter strömmar och tidvatten. Någon kan tycka att det tar glädjen och spontaniteten från fisket. För mig låg däremot glädjen i att få drilla alla flundrorna. Detta hade jag troligen gått miste om vid sämre planering.

Simms, 2011

Idag var det Flyfish Europe som stod på dagordningen och säljaren Morten Valeur hade med sig massor utav mumsiga nyheter från framförallt Simms men även Scientific Anglers & Lamson. Vi avlämnar en lite mer ingående rapport kring detta framöver men lämnar ändå er med ett par smakprov på de nya vadarna för den kommande säsongen. Vi kan även meddela att det kommer spännande jackor och konfektion. Samt att man nu har klättrat över 60 olika huvudbonader!!
Ruskigt intressanta vadare! Spännande va??? :) Riktigt grymma lösningar, den här kommer gå hem hos er. Det är vår fasta övertygelse

Rätt resesällskap = Lyckad fiskeresa.

En lyckad fiskeresa är inte alltid beroende på "fiskelyckan", men däremot är det helt avgörande att ditt resesällskap är av det rätta virket. I bland händer det att någon slinker i genom de hårda kontroller av rekomendationer och visar vara just fel person. Den person som du efter 15 minuter in på resan inser att du kommer att hata. Inte för att du är van vid att hata, men just fiskeresor där du tillbringar 24 timmar om dygnet galet tätt in på andra människor kan skapa vissa spänningar. Lite sömn, dåligt fiske, mycket mygg, snålt med mat samt skit väder, allt detta kan man ta men har man med sig fel resesällskap då är det helt klart en smärre mardröm.

Bifogar en liten lista över de egenskaper man inte vill upptäcka hos sitt resesällskap. Vill det sig riktig illa så lyckas man i bland hitta allt detta i en och samma person.

1. "Gnäll-Kjell" Han har varit på samma resa förut och allt var bättre förra gången. Vatten, vindar, strömmar och you name it. Allt du tänker testa sågar han, det är ingen ide som det är nu. - Du skulle varit här förra gången...
2. "Besserwissern" Han vet hur allt skall göras. Han ger dig hela tiden råd och tillrättavisar dig ständigt. Vad du än gör så vet han ett bättre sätt och han är extremt snabb att berätta det för dig.
3. "Psykopatfiskarn". Det är denna persons stirriga blick som möter dig så fort du öppnar ögonen på morgen. Redan iförd vadare står han och stampar och skriker ut sina order till det övriga gänget. Galet nervös för att missa just "den fisken" som just nu simmar där han skulle ha stått om inte vi andra envisats om de där tre timmarna onödig sömn.
4. "Farsan på flykt" - Partykillen som tar igen ett års fest just under vår fisketur. Sitter gärna ensam kvar och "partar" natten igenom under tiden som han med jämna mellanrum högljutt förklara vilka svikare vi är som inte hänger på. Denna person lyckas inte sällan komma hem igen utan att ha fiskat nämnvärt. Dock är inte fisket det primära för denna resenär.
5. "Terapi-resenären". Denna person har valt fiskeresan som ett alternativ till terapeut besöken. Du får redan under första dagen en allt för stor inblick i saker du absolut inte vill röra i under din fiskeresa. Detta fortsätter sedan till den grad att du tacklar av och beslutar dig för att agera amatör terapeut under resterande resa. En person som man kanske inte skall tycka illa om egentligen. Det är bara fel valt tillfälle... 

Sanningar och myter.

Det är onekligen så att många myter blivit till sanningar. Inte minst gäller detta i sportfiskevärlden. Godtyckligt tar vi till oss av dessa och vidarebefordrar dem som sanningar. I sportfiskepressen är det inte minst så. Rena klyschorna om hur saker och ting fungerar, nästan alltid utan korrekt vetenskaplig grund. Det är ibland lite som om en artikel i t ex Dagens Nyheter skulle, på fullaste allvar, beskriva hur man med hjälp av en pinne kan hitta vatten, eller att svårt sjuka människor blir helt friska genom att besöka en häxa i Norrköping. Det finns de som tror på sådana saker, men de flesta har vett nog att förstå att det inte är sant. Men inom sportfisket är det inte riktigt så. Anledningen är såklart flera. Visst, Lisa K. och Johannes P. har lyckats jävligt bra under sitt gäddfiske med flytande gullökar, men det är inte grund nog för att säga att detta är världens bästa metod. I fiskepressen blir det dock lätt så att sådana påståenden blir just sanning. Det finns många exempel. För mig som flugfiskare finns det ett tydligt. Ta öringfiske i strömmandevatten. De flesta skulle nog säga att man hittar de största öringarna i åarna och älvarnas djupa, långsamma partier. Visst kan man göra det, men vetenskapen säger något annat. Vattendjupet stämmer, men inte att en stor öring skulle föredra att ställa sig i de långsamma delarna av strömmen. För vetenskapliga undersökningar påvisar att ju större öring, ju större vattendjup och högra strömhastighet föredrar den. Så, bäst söker man då dessa individer i djupa, hårda strömmar, nästan forsar. Men det är klart, är strömpartierna mycket grunda, så söker den sig naturligt till djupare och i somliga fall mer långsamma delar av strömmen. En annan, i sammanhanget intressant sak, är tron på att man finner fisken bakom stenar. Absolut, öringen ställer sig bakom stenar, men gör så för att vila, inte primärt äta. Däremot så flyttar de sig uppströms, framför stenen, när de söker föda. Det finns flera sådana "myter" som blivit sanningar inom sportfisket. Har du något bra exempel själv?

Konstiga arter, kul eller...

Det sista halvåret så har vi fått se de mest skumma arter kommit till ytan då främst här på västkusten. Det har varit sillkungar och vågmär bland mycket annat. Måste erkänna att jag inte ens kände till att vissa av dessa arter existerade. Många av dessa skummisar lever på enorma djup men av någon anledning har de just denna sommar irrat sig upp till oss. Vad är det de flyr ifrån? Jag har alltid haft en känsla av att det finns något riktigt stort där nere, något man helst ser att det håller sig kvar där nere. Så klart tar jag detta med de skumma arterna som ett bevis på mina teorier.


En vågmär dök upp på vår kust i somras. Den kan bli upp till 3 m
lång och normalt lever på djup mellan 200-900 m. Skumt!!!

Alltid lika aktuella problem.

Nu som alltid är det aktuellt med frågor gällande brandskattningen av våra fiskevatten och dess resurser. Det som just nu upprör oss mest är "yrkesfiskarnas" jakt på den bonito som hittat till våra vatten. För en blygsam ersättningen sopar de upp denna unika besökare och som vanligt står vi sportfiskare snopna vid sidan av och tittar på. Detta kan tyckas som ett litet problem med tanke på de enorma problem med alla trålare som vanvettigt "tömmer" våra hav.
Min som vanligt mycket klarsynte vän "muffinsmannen" ringde upprört och ondgjorde sig över detta senaste bonitoövertramp. Denna gång kanske han gick lite överstyr då han redan hade en färdig plan på hur vi bägge skulle såga ner all skog mellan landvetter och Borås och sedan låta allt utan ek ligga kvar och ruttna. Enligt honom skulle folk lättare kunna förstå vad som händer under vattenytan om vi lät dem se denna förödelse. Då jag ställde mig lite tveksam till det hela slängde han snabbt på luren väsande något om en nybildat aktionsgrupp...

Jag hoppas att detta inte är enda lösningen för att få folk att vakna. Skulle ni däremot mötas av ett enormt kalhygge nästa gång ni färdas mellan Göteborg och Borås så kan ni glömma att jag tjAllar på min vän. Hans namn får förbli "Muffinsmannen".

Dagens citat

Idag kommer dagens citat från vår flugfiskefantom Punkar'n. Vid ankomst till butiken så rusar han stressat fram till Steffechef (högsta hönset) och tar tag i hans arm, stirrar med uppspärrade ögon på honom.
-Jag har något jag måste berätta, säger Punkar'n
-Ja? Svarar Stefan stressat
-Jag drömde att jag satt på en restaurang och åt, jag hade långt hår uppsatt i tofs. Du sa att jag var fin, sen gick du iväg och grät. Jag frågade varför, men du var bara så lycklig. Vad tror du att det betyder? Säger Punkar'n med allvarsam blick och ton.
En lång stunds tystnad utbryter och Stefan går därifrån med en uppgiven blick.

Vad tror ni att det betyder? Skicka gärna svar/tankar till: [email protected]

Underbara puls...


Trots att det är oktober har vi fått den sköna högsommar pulsen i butiken. Detta kan ju ha med rean att göra i och för sig. Fredagen och lördagen var galen, men med så stora lager vi har så kommer trycket nog hålla i sig hela rea veckan. Det är så här man vill ha det hela året. Skall ta ett snack med chefen om han inte kan ha aktiviteter hela vinter halvåret, så kan vi serva kunder och sen får "bemanningsgubbar" göra den trista markservicen. (Eller så kan chefen jobba tvällsskift också...).



Så här såg utskicket ut som gav oss lite högsommar puls.


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!