Frontade fiskar!

Senaste tiden har det varit väldig debatt om frontade fiskar. Med frontad fisk menas att man håller fram fisken för att få den att se större ut. En person som tidigare varit i blåsvädret, anklagad för att fronta en 2 kilos abbore så att den ser ut som 10 är Denis Curot. Denna bilden visar en borre på 47 cm. Hur stor tycker ni den ser ut att vara?
 
 
Vi på El-Ge sportfiske behöver inte fronta fisk för att få publiken intresserad. Under helgens fiske praktiserade vi det nya heta! Vi kallar detta för "dold fisk". Man tar helt enkelt en fisk och ickefrontar den. På så sätt behåller man spänningen i bilden och låter alla er fiskbildsgluttare avgöra själv hur stor ni tror fisken är.
2 Exempel.
Hur stor tror ni denna fisken är?
 
Hur stor tror ni denna fisken är?

Söt chilifisk.

En fiskrätt som går snabbt och lätt att laga.
Servera med ris eller potatis. Själv brukar jag nästan alltid köra på potatismos till denna rätt.
 
Ingredienser till 4 personer:
 
600-800 gram vita fiskfiléer. (Torsk, kolja, sej, spätta)
1 finhackad vitlöksklyfta.
2 hackade salladslökar, eller en halv finhackad rödlök.
1 hackad röd paprika.
1 näve hackad persilja.
Saft från en halv citron
1-2 tsk sambala oelek
1 msk flytande honung.
100 g smör. (Riktigt smör)
Salt 
Svartpeppar
 
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en form.
Salta fiskfiléerna och vik dem en gång och lägg dem i formen.
Smält lite av smöret i en stekpanna. Fräs snabbt lök, vitlök och paprika.
Tillsätt honung, sambala oeleken och citronsaften. Låt resten av smöret smälta ner på svag värme. Strö i persiljan och smaka ev av med salt och peppar.
Häll ut över fisken och in i ugnen i 20 minuter.
 
 
 
 
Tänk på att sambala oleken kan vara olika stark, så det är alltid bra att smaka på den lite innan den rörs ner i pannan.
 
 
 
 

Waterworks-Lamson & Simms

Idag har vi haft besök av Ryan Harrison från Waterworks-Lamson samt av Morten Valeur.
Ryan är delägare av Waterworks-Lamson och visade/förklade för oss det mesta av Waterworks-Lamson står för.
Det var en väldigt givande och intressant föreläsning han bjöd på där han förklarade hur deras bromssystem fungerar, tanken bakom designen på de olika modellerna samt framtidsvisioner för företaget.
 
Efter föreläsningen med Ryan passade Morten på att visa oss lite schyssta nyheter från Simms som kommer att komma till hösten. Kommer en del roliga grejer vill vi lova!
 
Ryan pratar om designen på de olika modellerna
 
 
Här demonsterar Ryan bromssystemet
 
 
Morten visar upp schyssta nyheter från Simms som kommer framåt hösten
 

Fiske med vårvindens fritidsgård

Under onsdagen guidade jag 3 ungdomar och 2 ledare från Vårvindens fritidsgård.
Vi möttes upp på morgonen och stämmningen var på topp. Bilfärden upp emot vårat fiskeställe var även det en munter tillställning.
Väl på plats fiskade alla på och alla stortrivdes i solgasset. Efter att ha fiskat, solat och grillat korv på första stället beslöt vi oss för att byta plats och fiska sista tiden på i en annan vik.
Väl på plats dröjde det inte länge förän första fisken satt på kroken. En fin fisk på ca 40 cm. Kort därefter tappade en av ledarna en fin fisk. Efter detta har vi ytterligare kontakt med två fiskar, den ena släpper men en av ungdomarna lyckas landa en finfin fisk som efter foto fick simma vidare. Med denna fisk vann Niklas fisketävlingen och kunde skrapa hem biobiljetter och drag från oss på El-Ge sportfiske. Grattis Niklas och tack gänget för en störtskön dag!
Ni vet väl att ni kan boka gudningar via oss på El-Ge. Ta kontakt med butiken i Göteborg eller gå in och kolla hemsidan. http://www.el-ge.se/WWW.EL-GE.SE/AKTIVITETER/Havs%C3%B6ringsguidning.htm
 
 
 

1 April - Simon

Som man har gått och längtat. Jag har inte rört mina fiskeutrustningar sedan november månad. Under hela vintern har det kommit in kunder som köpt diverse saker för isfisket och undrar hur fisket går för mig... Jag hade inga som helst planer på att åka ut och pimpla, allt fokus låg på 1 april och havsöringens återkomst.
 
Bara några timmar innan det var dags att lägga sig inför Dagen D, plockade jag fram min kära utrustning och dammade av den med omsorg. Rullen kändes bra, spöringarna såg perfekta ut, inget rost i draglådan och till min förvåning hittade jag samtliga kläder jag använder mig av när jag fiskar på ett kick (jag har en förmåga att "gömma" mina fiskekläder vanligtvis..).
 
 
Tanken från början var att jag skulle ta premiären med min kollega Jonathan men han drog sig ur bara två dagar innan det var dags. Jag hamnade i något man kan kalla "panik". Jag hade ingen att fiska med? Ni som känner mig är nog medvetna om att jag varken har körkort eller bil vilket begränsar mig väldigt mycket vid fiske då bussar/tåg kan vara väldigt omständiga att ta sig till fiskeplatser. Tillslut fick jag tag i min käre kusin, Victor som ställde upp att slå mig följe i jakt på havets silver. Däremot skulle Victor spela en fotbollsmatch klockan 11.00 på premiärdagen så jag fick helt enkelt rätta mig tidsmässigt efter honom. Det slutade med att vi åkte till Tjolöholms slott och vi var på plats runt 14.00. Vi slänger på oss våra vadare och riggar upp våra utrustningar. Pulsen börjar stiga när vi går ner mot vattnet men till min fasa möts vi av is.. Från strandkanten och utåt var det ca. 40 meter is vilket gjorde det ofiskbart. Vi beslöt oss att traska längst vikarna kring slottet i hopp om att hitta isfritt vatten. Det tog inte så lång tid tills vi lyckades med det.
 
 
När vi går längs det isfria vattnet stöter vi på flera personer som står och fiskar och det är inga glada miner där inte. Vi passerar tre grabbar som sitter och solar sig medans deras utrustningar får vila. En av killarna säger åt oss att vi kan ta deras plats då dom gett upp. Detta kändes ju inte speciellt hett må jag säga.
 
 
Vi fiskar i ca. 4 timmar utan att varken se eller känna någon fisk. Vi testade med bombarda, skeddrag, kustwobblers.. Vi metade till och med med räka men inget verkade intressant för öringen denna dag så vi beslöt oss för att bege oss hemåt och ladda inför nästa pass. Men fint väder, det var det allt! :)
 

Ceviche

Cevichen har sitt ursprung från Peru.
Kan göras på många olika sätt. Fisken tillagas inte utan äts rå.
 
Denna chevicen är en av mina absoluta favoriter. Fräsch, lite het och fantastiskt god.
Måttangivelserna nedan räcker som förrätt till 4 personer.
 
300-400 gram vit fast fisk.  (För att vara på den säkra sidan är det bra om fisken varit fryst)
1/2 kg skalade räkor (kokta)
1 mango
1 och en halv avocado
1 liten rödlök, finhackad
1 röd chilifrukt, finhackad
2 st lime
2-3 msk olivolja 
ca 1 dl finhackad koriander.
salt
peppar
 
 
Skär fisken i lagom stora munsbitar. Själv brukar jag använda hälleflundra. Havskatt går lika bra. Torsk funkar också.
Ju fastare kött på fisken ju bättre tycker jag personligen. 
 
Skär mango och avocado i tärningar. Lägg i en skål. Hacka lök, chilifrukten och koriander och häll i skålen. Häll på olivoljan och salta och peppra efter smak. Blanda samman. Lägg i de skalade räkorna. Pressa limen i en annan skål och lägg i fiskbitarna. Rör runt och låt stå max i en minut. Häll sedan över fisken och marinaden till de andra ingredienserna. Blanda allt försiktigt.
 
Skall det serveras till förrätt blir det fint att servera i glas. 
 
 
Den här rätten är lite som ett gift för mig. Gudagott!
Limen gör att fisken får en tillagad konsistens. Men låt den inte ligga mer än 1 minut i marinaden för då blir den som "överkokt".
 
Petra
 
 


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!