Simon tipsar om utrustning - havsöring

Snart är det dax för premiären och för min del blir det en ny utrustning. När man jobbar i en sportfiskebutik så får man mycket tid att klämma på diverse olika produkter samt jämnföra dom med snarlika produkter. I dagsläget så har jag ingen utrustning som lämpar sig efter havsöringsfisket (idag äger jag ett 6' spö med 5-15gr, ett sportex styx som är 7,3' och kastvikter upp till 120gr samt en penn battle 5000 rulle... så det får helt enkelt bli något nytt nu!)

Det har börjat strömma in nyheter i butiken och jag har redan hunnit känna på en hel del. Men jag har äntligen bestämt mig för vad det blir och det är följande som kommer få kämpa med vackra havsöringar:


Berkley Chili 9' 7-28gr :
En nyhet från 2011 som är ett 3-delat spö vilket underlättar mycket vid transport. Grymt skön aktion och finkänsligt vilket gör att man kommer få en riktigt bra kontakt med öringen. Att jag väljer 7-28gr gör jag för att jag även skall kunna täcka in större områden av fiske, så jag inte enbart nischar in mig på havsöringen då kanske 9' 5-18gr hade varit klockrent primärt för havsöringen. Ett riktigt super spö om ni frågar mig! Sen är ju designen riktigt snygg!
(Klicka här för att läsa mer om spöt)


ABU Garcia Orra SX 30 :
Orra SX är en nyhet för 2012. Jag personligen älskar rullar med snabbutväxling och det har denna. Den har en låg vikt och en stabiliserad spole vid vevning vilket gör det behagligt att veva. Jag väljer storlek 30 här för att kunna använda rullen som en allround-rulle. Med 8+1 kullager kommer denna rulle verkligen leverera på kusten.
(Klicka här för att läsa mer om rullen)


Berkley Nanofil 0,163mm :

Det absolut senaste på marknaden när det kommer till flätlinor är Berkley's Nanofil lina! Jag har läst på en del om linan och den har fått riktigt bra recensioner. Den vita linan blir nästintill osynlig under vattnet, dess dimension är mycket mer exakt än när det kommer till Fireline (som är grövre än vad som framkommer på förpackning som vi flesta vet). Så denna linan ser jag verkligen fram emot att testa, det kommer bli kanon!
(Klicka här för att läsa mer om linan)


Drag :
Vid fisket runt premiären kommer jag använda mig framförallt av såkallade "kustwobblers". Detta är för att dom är gjorda av något typ av plastmaterial vilket resulterar i att de sjunker väldigt mycket långsammare. Det kommer på sin höjd vara 8+ grader i vattnet vid 1 april och det gör att havsöringen inte alltid är speciellt aktiv utan snarare att den blir lite seg. Att kunna fiska något långsamt framför nosen på fisken brukar kunna generera till hugg. Jag kommer framförallt att använda väldigt färgstarka beten (rött, grönt, gult etc) då detta kan reta upp fisken. Sen kommer jag även att använda mig av en upphängare. Dvs att jag knyter fast en fluga framför draget, så det ser ut som kustwobblern jagar flugan. Och för er som testat med upphängare tidigare så vet ni om att i minst 85% av fallen så hugger öringen på upphängaren och inte draget.
(Klicka här för några varianter på kustwobblers)



Hoppas jag kunnat inspirera er lite till valet av utrustning! Är det något ni undrar över angående utrustning eller beten nu inför premiären så får ni mer än gärna slänga iväg ett mail till mig så skall jag besvara det så fort som möjligt.

Epost: [email protected]




Min brush Tellis Katsogiannos med en havsöring på 58cm 2,5kg


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!