Trög dag på Vättern

I Tisdags tog jag en dagstur till Vättern. Premiärdag och förhoppningarna var på topp. Efter att ha anlänt till dagens plats i totalt mörker öppnade jag bildörren och lyssnade på sjön, den lät tyst och lugn. På Vättern vill man ha vind, helst upp emot 7-9 m/s. Jaja det är inget att göra åt, jag tog min lilla promenad mot klippan och anlände i gott skick. Mina stövlar däremot hade fått sig en törn och hela främre delen hade slitits sönder. Starten kunde varit bättre. Fisket inleddes och min lilla fluga sökte av den stora sjön så gott den kunde. Inte ett liv. Jag varken såg eller kände fisk. Jag tog en fika och funderade över min plan, skulle jag byta plats, byta fluga eller rent av byta turmössan? Jag fortsatte trots alla tvivel på den inslagna vägen. Plötsligt ser jag en fisk i ytan. Efter ett tag får den sällskap av flera fiskar som attackerar ett spiggstim. Nu blir det brottom, veva in flugan och sen prickkasta på stimmet. Dobben landar mitt bland fiskarna och det dröjer inte länge förän jag känner en ordentlig stöt i linan. Jag försöker kroka men misslyckas två gånger att kroka fisken som är på och stöter. Kastet efter upprepar sig historien, två ordentliga stötar utan att jag lyckades kroka fisken. Det var min chans för dagen kände jag när jag vevade in efter de missade huggen. Precis som jag ska lyfta flugan så hugger fisken igen och denhär gången sitter den. Kampen blir kort då fisken är liten men skönt ändå med krokad lax.
Efter detta händer inget mer, varken för mig eller de övriga fiskarna. Premiären är avklarad och nu laddar jag inför en helhelg på klipporna i mitten på november.
Vill du veta mer om fisket på vättern?
Kolla då in artikeln om vätternfiske genom att klicka här!
/Oskar

Simon i Hökensås

I helgen som var begav jag mig med två kamrater till Hökensås. Denna destination var något nytt för alla tre, så det blev lite av ett äventyr i sig. Jag och Peter Svensson stack upp efter jobben torsdagkväll och anlände i Hökensås runt 22-23 tiden. Väl på plats möttes vi av min barndomskamrat Oliwer Pesonen som hade kommit tidigare samma dag och testat fiskelyckan i några timmar utan något som helst krokning. Dagen därpå var alla tre super laddade och vi drog ner till en sjö som heter Sänksjön. Efter bara 15 minuter lyckades jag kroka en regnbåge.. Fisken var den största regnbågen som rapporterats in från denna sjö 2011 och 2012 med en vikt på 1,4kg tyngre än tidigare "rekordet". Denna fisk gav mig ett nytt PB och fisket forsatte visa sig vara helt okej resten av resan. Vi landade ett gäng fina regnbågar, käkade gott och hade det allmänt gött!

För att läsa mer om Simons tripp till Hökensås och hans jakt efter stora regnbågar, [Klicka Här]!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fiskar vi minns

Nu har hösten tagit sitt grepp om Göteborg och vi på El-Ge tänker tillbaka på sommarens och vårens fisken.
Många fina fiskar har det blivit men några har stuckit ut extra mycket och etsat sig fast i våra minnen.
 
Emil har tragglat på havsöringen i år. Tillsammans med sin trogne vapendragare och tillika far har han haft fina stunder längst kusten. Om en sådan tur handlar emils historia.
 
En fisk som hamnar högst i år är en inte så skrämmande stor havsöring, men en öring som jag fångade en dag när allt gick fel. Vinden ”kändes fel”, vattnet var för kallt, kaffet var slut och piptobaken blöt. Dessutom i sällskap av bästa fiskepolaren – farsgubben. Så blir detta fisken som hamnar i topp när jag summerar fiskesommaren 2012. Men den är ju inte slut ännu J
 
 
Oskar fiskade mycket i Norge och på Grönland under den gångna säsongen. Fisken som han minns mest är ingen av de största men däremot en av de skönaste. Efter att ha tappat 3 storlaxar på rad och efter 7 dagars slit lyckades han landa en lusad 5 kilos som plåster på såren. Fisken bjöd dessutom på en riktigt bra fight och är en fisk att minnas.
 
 
Anders var iväg på två norgeresor i sommar, på den ena till Havöysund fick han en hälleflundra som han sent kommer att glömma.
Den roligaste fajten jag haft i år är nog den första hälleflundran jag tog på light tackle. Vi var en fem, sex
båtar som stack på långtur med guiden Uffe. Vi hamnade på "pluggen" där det började lite trögt. Det var molnigt och ca: 8 grader, en grad kallare i vattnet än dagen innan så vi fiskade från 20m till 55m djupt. I båtarna runt om kring så drogs det flundror lite sporadiskt men i vår båt så var det tomt på hugg. Så jag tacklade upp mitt 8' upp till 90gr predator haspelspö med en Stradic 8000 FJ haspelrulle med 0.16 Climax Tough 8 strain flätlina. Detta tacklade jag på en Savagear Sandeel Glow 100g med 1½ meter 100lb fluorocarbon som tafs. Jag varierade mellan att verticala aktivt genom vatten lagren ner och dunka i botten några gånger och sedan upp ett par meter sedan ner igen, varierade hastigheten och oregelbunheten, och att kasta och studsta i botten unde hemtagningen. Det gick kanske en 10 minuter så kände jag första pillet på jiggen, så vevade snabbt upp ett par meter och släppte ner igen PANG så satt det något i en helt ok storlek på andra änden och den ville inte med upp till ytan. Jag tillhör den skaran av människor som kör med ganska hård slirbroms
och drillar fisken snabbt och hårt. Detta för att kunna återutsätta fisken i bra kondition. På denna utrustningen så blev det en dragkamp, jag fick upp den en tio meter och den stack ner igen, upp och ner, hälleflundtran hade ställt in sig i repeat läge. Efter ca 10 min av grymt skönt spöböj och hård drillning så låg hen i båten och sprattlade. En skönhet på 99cm och 11kg som gav en helt underbar fight på lätt utrustning. Vill ni som jag ha så kul som möjligt så rekomenderar jag verkligen fiske med Light tackle, med dagens superlinor så kan man ta upp stora fiskar på lättare grejjer om man låter utrustningen arbeta på rätt sätt och man har rent ut sagt skitkul under tiden. I vår båt drog vi 22 stycken flundror med 40kg i topp utav dom behöll vi 5 st och släppte vi tillbaka 17 st. Dom vi behöll låg mellan 10kg och 15kg vilket är bästa storleken för att äta. Att släppa tillbaka mindre fiskar är viktigt så dom hinner leka åtminstone en gång innan den hamnar på matbordet, och stora fiskar för det är viktigt att sprida sin genpool och att dom lägger mer rom.Detta är viktigt så vi kan fortsätta riktat fiske efter Norges storvilt Hälleflundran i framtiden.

Med kraft och glädje Anders Sager 
 
 
 Simons mest minnesvärda fisk under året 2012 är en regnbåge han tog i mitten på Oktober uppe i Hökensås. Fisken vägde 4,4kg och hade en längd på 67cm och visade sig vara en riktig fighter på hans UL spö. Detta blev ett nytt PB för Simon när det kommer till regnbåge!
[För att läsa mer om simons härliga tur till Hökensås, klicka här!]
 
Med dessa rader och bilder avslutar vi vår och sommarfisket och ger oss nu ut på det spännande höstfisket. Mer rapporter kommer på bloggen så håll ögon och öron öppna!
 


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!