Fortsatt bra isfiske runt Göteborg

Efter lite töväder så har kylan slagit sitt grepp om Göteborg igen. Isarna runt göteborg är fortsatt mellan 20cm till 30cm. Och fisket har varit mycket bra. Att tänka på är att snön på sjöarna har töat/regnat bort så det är blankis och mycket halt. Användbroddar eller isgaloscher för din egen säkerhet.

Isläget 20/1 -Göteborgsområdet-

 

Delsjön

Varning har gått ut från VA-verket om att en chockhöjning av vattennivån skall ske, så det avråds att beträda sjöns is.

Norra Långevattnet

20cm+ Bra is, blankis.

Rådasjön

20cm+ Bra is i slottsviken. Passa er för utloppet. Övriga delar förutom slottsviken är inte säker utan kräver lokalkännedom. Blankis och väldigt halt.

Landvettersjön

20cm+ Kanterna på sjön är bra. Förövrigt krävs lokalkännedom. Blankis och väldigt halt.

Kåssjön

15-22cm Bra is. Sörja och så på isen gör att den ser sämre ut än den är.

Hornasjön

15-20cm Mycket bra is.

Surtesjön

20cm+ Mycket bra is. Blankis och väldigt halt.

Härlandatjärn

20cm+ Bra is. Blankis och väldigt halt.

Mölnesjön

20cm+ Bra is. Blankis och väldigt halt.

Hamnbassäng (Tv-huset)

Bassängen är ett arbetsområde nu. Bottennivån skall höjas, så sprängsten och muddermassor skall dumpas i bassängen. Så att vistas på isen avrådes.

 

Avslutningsvis så vill vi uppmana alla ni som ska ut på isarna att vara försiktiga, ge er inte ut själva på isen, använd isdubbar och sunt förnuft. 

 



Senaste nytt på flugbindningsfronten

Morten Valeur (FlyCompany) hade vägarna förbi Göteborgsbutiken i början av veckan och passade på att visa nyheterna på flugbindningen för 2011. Vi fastnade direkt för ett flertal höns & tuppnackar, sadlar och chickabou i en hel uppsjö med grymma färgningar i absolut toppkvalité. Mortens samarbete med Mikael Lindström har resulterat i mängder med fruktansvärt fina skinn för att skära tunna zonker strimmlor. Detta var det tunnaste och mjukaste skinnet vi stött på, perfekt! Zonker utbudet rent generellt håller fantastisk kvalité och vi tog in ett par nya serier med den bästa zonker kvalitén vi stött på. Nu testas & fotas material för att få upp det på hemsidan direkt när vi får leveransen från FlyCompany i nästa vecka. I början av nästa veckan väntas det även in leverans från Partridge, Tiemco & Whiting. Med andra ord så blir det rejält påfyllt i flugbindingsavdelningen inom kort.
Ni som följt oss på facebook och bloggar har noterat att sikfisket är galet hett just nu! Rapporter och ivriga fiskare strömmar in och med vinterdagar som idag så är det en fröjd att sitta i solen och njuta på isen. Isläges rapporterna från kusten är mer knapphändiga än insjöarna och alltid mer förrädiska. Generellt så är havsisarna relativt tjocka men ebb/flod, strömmar oc eventuell färjtrafik kan ställa till det och havsisarna förändras snabbt så vidta stor försiktighet.  
Samtidigt som denna sikhysteri pågår så kan vi kan knappt slita våra ögon eller tankar från allt från enirobilder till teorier och strategier för sommarens eskapader i Orkla (www.orklafiske.se).

Mer information kring de nya materialen kommer så fort försändelsen anlänt till oss.

Tips och tricks #1 2011

Sikfiske från isen.
Här nedan presenteras två förslag på riggning och hur man kan isfiska efter sik. Tacklena är väldigt enkla men ytterst effektiva.


Tackel nr1 är en mormyska med en nymph som upphängare ca: 10-15cm ovanför mormyskan. Lämplig  dimension på linan är beroende på mormyskans vikt ca: 0.12mm till 0.18mm. Då siken är otroligt försiktig när den hugger så är en mormyskatopp att föredra, då man oftare  ser hugget på nappindikatorn än känner det. Här kommer ett  exempel på hur man kan  fiska denna riggen .börja med att beta på en maggot eller två på mormyskan och upphängaren. Släpp ner till botten, dunka i botten några gånger, lyft sakta upp från botten ca 20cm skaka försiktigt med handen så att mormyskan och upphängaren  får en vibrerarande rörelse , sänk sakta ner till botten igen skaka försktigt igen, lyft upp ca 10cm sänk ner och dunka mormyskan i botten igen, lyft upp 30cm skaka försiktigt med handen igen för att ge betet den vibrerande rörelsen. Dessa varianter kan man använda ganska slumpmässigt och huggen kommer oftast precis efter en skakning  eller när man lyfter  upp långsamt.

 

Mormyska med upphängare


Tackel nr2 är en vanlig vertikalpirk som försetts med en nymph 10-15cm under och en ca 15cm ovanför som upphängare. Denna riggen  fiskas ungefär som som mormyska riggen med några tillägg.
Några lockryck läggs till och efter man dunkat pilken i botten några gånger så lyfter man sakta upp från botten, oftast kommer hugget precis när den nedre nymphen lämnar botten. Här kan teknikerna blandas hej vilt.

 

vertikalpirk med upphängare

 

Kom ihåg att det finns inget fel sätt bara personliga variationer  tillämpningar.

Kom ihåg dessa tre viktiga faktorerna:
1. Ta inte upp mer fisk än vad du äter, så kan fisket vara bra i många år framöver, och fler kan få nöjet att vinterfiska med ett gott resultat.
2. Tänk på att det är din  plikt att ta reda  på gällande regler, på västkusten är  havsöringen (till 1/4 ) och torsken & kolja(till 1/4) är fredade och måste släppas tillbaks
3. Och viktigast!  tänk på säkerheten , testa isens bärighet, är du osäker borra några hål eller använd en  ispik  för att se isens tjocklek och glöm inte isdubbar.

 

(Ni finner säkert en mängd gramatiska fel och förlånga meningar då jag är smått ordblind men budskapet i  artikeln är nog glasklart)

Skitfiske på er.

Anders S.


City by the ice.



Cityfiske efter sik i Göteborgs centrala delar.


Nu är det hög tid för sik och abborrfisket i centrala Göteborg. Vi är ju inte så bortskämda med att kylan slår sitt hårda grepp om Göteborg  och att isarna passerar 30cm. I alla hamnbassänger runt  Göta älv där isen ligger så sitter det folk och pimplar efter den havsvandrande siken som går upp i älven. Det är riktigt kul att se familjer som går runt husknuten i centrala Göteborg, borrar ett par hål och börjar isfiska  efter sik, abborre samt andra bonus arter som lake, plattfiskar, sill och någon enstaka torsk. Man  skall dock vara medveten om att torsk och havsöringen, är fredade och måste släppas tillbaka. Tänk med på att inte ta upp mer fisk än vad du äter, så kan fler personer uppleva detta smått unika cityfisket i många år framöver. Skitfiske på ert 2011

Anders S.

Nytt år - nytt blogginlägg

Nytt år, ny vecka & nya fiskeupplevelser. Fiskeåret 2011 ser otroligt spännande ut. En egen sträckning i Orkla, en webshop som blir mer & mer "färdig" för varje dag som går (tolkningsfråga - blir en webshop någonsin 100% färdig?), havsabborre resa planeras in på nytt efter ett sabbatsår, ständiga små ombyggnationer i butikerna och ett allt mer toppat sortiment. Gymkorten på gymmet har förnyats och personalstyrkan förväntas vara i toppform när "högsäsongen" drar igång.

Under veckan inväntas en hel drös flugbindningsbeställningar dimpa ner i Göteborgsbutiken för er som inte hittat vad ni sökt sista tiden. En hel del nya, spännande material utlovas!

Sikfisket i älven fortsätter, vi har tacklen, tipsen och motivationen du kanske saknar?

Vi passar även på att inflika ett tack till alla er som besökta oss både på webshop och i våra butiker under mellandagarna, trevlig stämning och massor med folk bidrog i allra högsta grad till ett ännu trevligare helgfirande för oss på EL-GE Sportfiske. Stort tack för det gågna året och god fortsättning på ett spännande fiskeår 2011!



Bilden har ju ingenting med Sportfiske att göra, men råttan e ju så härligt skön så han åkte med med den enda motiveringen att det är nyårsrelaterat.


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!