Stormen




Det goda livet. Martin "punkarn" Karlsson illustrerar hur det går till.



STORM!!!

Ska bli intressant att se vad denna storm för med sig förutom träd, sönderblåsta hus och kaos.
Klassiker är ju att efter en våldsam storm så rör vattnet upp sig rejält, översvämmade områden drar med sig godsaker ut i vattnet då det sjunker undan. Eller så blir allt skit, inom den närmsta veckan räknar vi med att höra rövarhistorier eller bistra miner. Än så länge är det för tidigt att säga. Vi har i veckan haft en kund som precis varit och vibbat tarpon i Aruba, även det en klokt beslut i denna årstid. En annan drar till Mexico på fredag för drinkar och bonefish. En tredje försvann till Tobago, en fjärde längs rackiga grusvägar bort till Permit mecka, där han ska vinna över den s.k "hus barracudan" en fisk som överlistat honom gång på gång, en fisk som gärna tar tre-fyra varv runt bryggorna med din lina innan den biter av allt. Då denna demon till fisk satt sig på hjärnan hos denna kund åker han nu dit för en comeback med Gulp, Gummimackar och obskyra tackel.
Några andra killar försvinner också till Tobago efter jul och ett annat till Panama. Saltvatten är salt, sötvatten är inte sött. Saltvatten är alltså ett mer uppriktigt form utav vatten och därför gillar vi detta uppriktiga salta vatten. Märkligt resonemang? Motbevisa mig

/Martin "Punkarn" Karlsson




Tidsmaskin va?





På EL-GE Sportfiske säljer vi saker som du behöver - för att må bra. Vi säljer även saker du kanske inte behöver men som också får dig att må bra. Då man pratar med en kund om prisvärt/dyrt respektive billigt blir dyrt i längden så är det alltid en tuff avvägning. Vilka grejor man ska ha för sitt ändamål, och vad man kan tänka sig att lägga på det etc...
Köper du ett Sportex spö, Simms vadare eller Scott spö så har du köpt dyrt, men gråter bara en gång. Skulle vi få chansen att köpa eller sälja en tidsmaskin hade den varit dyr och prisvärd. Man hade gråtit över att behöva flytta till en racklig 1:a och äta gröt i 2 år och 4 månader. Men att resa tillbaka till sina bästa resor/stunder vid älven/sjön/havet eller varför inte flatsen. Hade det varit värt ett liv i misär? JA!
Tidsmaskin köpes... EL-GE Folket hade rest tillbaka till några av våra minnen från Hitra, Beiarn, Saltströmmen, Röst, Byske, Bjerkreim, Gaula, Orkla, Cuba, Nicaragua, Lost Catacombs of Egypt, Montana, Ryssland, Norge, Oslofjorden, Hemliga jokkar, Malaysia, Honduras, Månen, Florida etc etc...värt några år med gröt diet.
Bilden ovan hade krävts att man drar maskinen tillbaka till 2003. Då hade man fått återuppleva ett rejält påslag, och en rusning rakt in på backingen utan stopp, och så småningom en god matfisk. woho!

Tidsmaskin köpes!!!

På el-ge säljer vi saker du behöver...för att må bra. Vi säljer även saker du kanske inte behöver men som också får dig att må bra. Mår du bra, så mår vi bra...Då man pratar med en kund om prisvärt dyrt/respektive billigt.
så är det alltid en tuff avvägning, vilka grejor man ska ha för sitt ändamål, och vad man kan tänka lägga på det etc...
Köper du ett sportex spö, Simms vadare eller Scott spö, så har du köpt dyrt, men gråter bara en gång tex.
Skulle vi få chansen att köpa eller sälja en Tidsmaskin, hade den varit dyr och prisvärd. Man hade gråtit över att behöva flytta till en racklig 1a och äta gröt i 2 år och 4 månader. Men att resa tillbaka till sina bästa resor/stunder vid älven/sjön/havet eller varför inte flatsen. Hade det varit värt ett liv i misär? JA!
Tidsmaskin köpes... El-ge Folket hade rest tillbaka till några av våra minnen från Hitra, Beiarn, Saltströmmen, Röst, Byske, cuba, Nicaragua, Lost catacombs of Egypt, Montana, Ryssland, Norge, Oslofjorden, Hemliga jokkar, Malaysia, Honduras, Florida etc etc...

Svårtippad vinter

Under föregående säsong så var vinterfisket redan full gång och butikerna i södra Sverige skrek efter mer vinterprodukter. I år är lagrerna fyllda i god tid men kylan kommer inte och isarna känns långt bort. Nu är vi i slutet utav November och i Götaälv, Nordreälv och de flesta av våra insjöar i Göteborgstrakten har vi fortfarande vattentemperaturer på omkring 8 grader. Detta innebär för den inbitna "säsongen runt fiskaren" att betesfisken inte klumpat ihop sig i vikarna ännu utan man hittar följdaktligen gäddan pelagiskt. Det är med andra ord metoder som trolling som skördar framgångar under rådande förutsättningar.

Vår teamfiskare Mikael Johansson drog ut med flytringen på Härlandatjärn i Söndags och hade ett relatvit trögt pass, gäddorna som till trots landades tog på gäddfluga som släpades efter ringen mitt i sjön. Han lät även meddela att han tappat ett par fiskar av okänd storlek då ståltafsen tog slut och han tvingades gå över på 0,60 nylon. Nu har vi kittat upp honom med en mängd olika tafsar för provfiskning så det kan omöjligt ta slut på tafs inom den närmaste framtiden. Rapport om detta kommer framöver.   

Många tar den här tiden på året där det inte riktigt är vinter och inte rikigt höst som en säsong där det är snudd på tabu att fiska. Faktum är att bara temperaturen får gå ner lite till så kickar gäddfisket in i en riktig "peak" med ruskigt bra fiske, då gärna i vikar som effektivt fiskas av med spinnfluga, jerk eller flugfiske. Götaälv & Nordreälv fortsätter vi att lyfta fram så mycket vi orkar, där finns riktigt goda chanser på gädda över metern. Glöm inte bort delsjöarna och Härlandatjärn, dom kan verkligen överraska dig! Och för regnbågsfiskaren är ju vädret optimalt om man inte gillar isfisket. Sjöarna fiskar bra och fisken har snudd på trivseltemperatur i vattnet vilket ger sköna strider för hösttrötta fiskare.
För sikfiskarna från förra årets cityfiske så kan vi meddela att siken är på plats i hamnarna, så det är bara att bege sig ut!

Tellis rävhår nu i lager!

Ja nu har Tellis äntligen fyllt på våra lager med nyborstade och fräscha rävbitar. Nya färger, sjukt fin kvalité och som vanligt - helt spikraka hår. Kom ihåg att detta är en relativt begränsad produkt då allt hanplockas och nateras av Telis, så först till kvarn är det som gäller :) 

Ni hittar dom även i vår webshop [ här ]



Springvadning

Själv är jag inte mycket till vadare. Jag blir väldigt ofta rekomenderad att vada till kanten och kasta till andra sidan. Det är så man ska fiska enligt många. Själv är jag skolad till det motsatta. Vada helst inte längre än till knäna och kasta inom de distanser som du klarar av att kontrollera till 100%. Detta i kombination med att jag absolut inte trivs med att vada djupt har med åren format en fiskemetod som oftast bygger på att jag fiskar med folk som inte vadar djupt själva. Har väl en i gänget bestämt sig för att vada ut djupt så är genast taktiken skjuten i sank. 
Vadningstekniker talas det mest om inom laxfiskevärlden, hur snabbt ska man gå mellan kast och hur långt, hur långt ut ska du gå för att få rätt häng på flugan utan att det stöter ut fisken osv.
Jag blev skolad att röra mig extremt mycket i mitt laxfiske, lägga fokus på de hetaste delarna på en sträcka och i övrigt svepa extremt fort genom poolerna. Detta för att fisken inte ska se din fluga på långt håll närma sig med 40cm åt gången utan att den plötsligt ska dyka upp i synfältet och då ge en starkare reaktion. Huruvida detta är rätt tillvägagångssätt tänker jag givetvis inte påstå, men så tänker åtminstonde jag i min vadning.

En inspirerande vadningsförebild är annars "Punkar'n" som uppfunnit vadningstekninken "springvadning". Den går till enligt följande:
Skaffa en vattentät ryggsäck med rolldown-topp, fyll med lyft och täpp till. 
Ta riktning mot ett lämpligt mål, tänk på eventuell avdrift i strömmande vatten.
Hoppa i vattnet med metoden "spiken" och ha kroppsvikten bakåt. 
Lyta dig sedan bakåt med all kraft och spring med benen i vattnet. Metoden fungerar helt oberoende av vattendjup.


Här syns "Punkarn" i färd med att påbörja tilltningen bakåt och börja 
hundsim-springa med benen över djupfåran.


Ah...bottenkontakt efter en dramatisk springvadning över djupfåran.


Ön ni ser på bilden är omöjlig att ta sig till utan båt eller springvadning.
En förbipasserande pensionär frågade mig om det var en ejderfågel på ön,
nej snarare någon form av färgglad vadarfågel svarar jag och han går vidare 
med en märklig uppsyn.




I strömmande vatten kan metoden försvåras. Lutar man sig bakåt så 
är man ett med strömmen. Här visar Punkarn en perfekt balans i lutningen.


Slutligen så vill jag i likhet med Jackass och snarlika program meddela att dessa stunts utförs av proffessionella vadare och bör inte prövas hos er därhemma. Springvadning kan orsaka långa ofrivilliga drifter i strömmvatten och blöta kläder.


Oväntat besök

Jag tycker själv att det kan vara obehagligt att hantera en stor gädda när man sitter i flytring. Det här hade varit en nivå till att uppleva i flytringen tror jag, så håll ögonen öppna i regnbågssjöarna där ute!


Gäddfiske - spännande destination

Fiskeprofilen Henrik Larsson kom förbi butiken och tipsade om ett trevligt resmål som han besökte nyligen. Verksamheten är förlagd i Strömsholm och gäddfisket var riktigt bra, men framförallt gillar vi upplägget med boendet, båt, kajak och närheten till vattnet. kanske blir ett besök framöver...


Spana in mer om verksamheten på deras hemsida [ här ]

Helgens regnbågsfiske

Det blev ett kort besök till Lilla Lövsjön (Gråbo) i helgen när min far var på besök. Det var köksrenovering som stod på agendan men det fina i den kråksången är att färg måste torka, och då föll det sig så vackert att vinden var svag, temperaturen behaglig och solen tittade fram emellanåt. Ja och så hade visst fiskeprylarna kommit med i farsans bil, vilken slump. Ja så det blev en halvdag i Lilla Lövsjön kort & gott.
En riktigt effektiv och spännande metod så här i regnbågsfiskets hetaste tider är fiske med flickslände nymf, en riktig basföda för regnbågen och en metod som gör att du fiskar aktivt hela tiden och huggen är så kraftfulla att du känner dem ända in i ryggmärgen. Jag skrev en liten "mini artikel" om fiskemetoden på [ hemsidan ] med lite mer tips och trix. Nu blev det bara en fisk som han med och landas och det var ingen aktivitet att tala om i ytan, man går ju alltid och hoppas på lite vak...
Precis när vi inser att vi måste skynda oss till färghandeln innan de stänger så lägger sig naturligtvis hela sjön och vi ser ett par vakringar. Klassiker.




Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!