Sista dagarna på kusten och Prime time i Kuala Rompin.

 

 

 

Om du vinner 25000 i 25 år, så kan vi på el-ge förse dig med onödigt mycket prylar, och grymma platser att använda dom på. Frågar du oss idag, så skulle en flygbiljett till Malaysia och en bussfärd till det lilla Samhället Rompin eller varför inte Pekan, som båda ligger på östkusten, väl där hade det varit lämpligt att rigga ett Echo flugsö i #10 för med popper och sinktip lina med en Danielsson H5d 11-13 och ett par hundra meter backing och kasta på fritt simmande sails. Eller chilla med ett ballong mete med levande agn och på så sätt lura Sailsen.
Tycker du världen snabbaste fisk är lite för snabb och 30 grader för varmt, är det läge att börja binda upp lite laxflugor och dra till skottland med 15' i bagaget. Ett annat alternativ vore att ta med kustprylarna till Montauk point och vibba Striiiiiipers, eller varför inte Marthas Vineyard och testa platserna där flatwingflugor varit Kung sedan många år och om vi inte minns fel faktiskt kommer från Striped Bass fisket.
Men självklart så ska ni vibba havsöring idag, imorgon och övermorgon. Och därefter börja ladda för ovanstående... REAN i butiken fortsätter och det rötna vädret tycks även göra det. Ta på er spenderar byxorna och kom in...

Sailfish i Pekan




Eller Stripers på Montauk Point





Bye Bye lax/havsöring. Hallå gädda! "Fin REA" i butiken.






...och så klev den av.


Trist att havsörings tiden nu strax är slut likaså laxsäsongen. Dessa två fisken ersätts förslagsvis utav en grandslam av gäddaaAborre/regnbåge. Fortfarande fnyser ibland folk till över gäddan som flugfisk och sportfisk överlag. Men fisk på över 100cm tagen på fluga, eller strax under ytan med ett Jerkbait ändrar ofta den uppfattningen...Ge det en chans. Annars så går det alltid att sitta inne och sysselsätta sig med att plocka isär sin Ambassadeur rulle i småbitar, tappa några skruvar på golvet och aldrig mer få ihop den. Eller sätta sig och binda lite flugor och få flashabou på exakt ALLT i hemmet.
Desto roligare är att det är REA i Göteborgsbutiken, och en rejäl sådan. Med mycket kvalitets prylar både på spinn och fluga. Kläder, rullar, spön, beten etc. Ingen "fulrea" här inte.





Sage del två, Och mannen som var större än livet själv...Bruce LEE!







Som ett litet bevis på Sage-Rudis närvaro och för att bekräfta vår kasta "one" spöna stund i regnet kommer här en bild på Martin och Rudi.
Rudi Heger i trendig Patagonia jacka, lever upp till sitt rykte som en av de mest professionella i branschen.
Martin i Grunde'ns Icke-andning galon jacka och för tajta brallor. Jackan är även känd som "bruce Lee " eller "Kill bill jackan". Alla som sett Tarantinos film, eller Bruce Lees sista film "game of death" förstår genast liknelsen.

Bruce Lee Fakta:
4% kroppsfett. (jävligt rippad) lämnade efter sig ett bibliotek av över 2000 böcker om kampsport.
Ska ha gått en "deatch match" mot konservativa kineser som inte ville att han skulle lära ut Wing tsun.
I filmen Enter the Dragon outro...så ses han skuggboxa i solnedgången på ett tempel i varmt motljus till Linda Lees röst. Bland det mäktigaste som skådats, en av många gåshud scener som fick 1000-tals att vilja kunna hoppa högt, gå ner i spagat och hopsparka skurkar i skallen...och sedan prygla dom med nunchakus (hur det nu stavs) för att sedan käppjaga Opium kungar.
Bruce är/var KUNGEN!

Att hoppkicka den 218 cm långa basket proffset Kareem Abdul Jabbar är ingen lätt sak.


Att en Grunden's Fiskarställ skulle  spela i samma liga som Kill Bill, och Bruce...anande nog ingen.

Ingen kunde nog tro att Grunde'ns regnkappa skulle vara i samma liga som Kill Bill och Bruce Lees "Game Of Death"





Sage va? Kungen huuh!

Team Tomas med fisk, som vanligt.

SAGE...för de flesta av oss så är det synonymt med kanske de bästa flugspön som finns. Vår vän Rudi Heger som sköter Sage i Europa hade vägarna förbi så som han brukar under denna årstid. Med ett knippe spön som de flesta av oss drömmer om att en dag ha i sin ägo. Efter lite möte och fiskesnack, så är det dags att göra grovjobbet. Det vill säga kasta så många spön som möjligt. Mest nyfikna är vi såklart på nya serien "one", en spö serie som kammade hem pris i både Fresh & Salt water spön på mässan i New Orleans, en bedrift av rang....
Helt klart, en värdig efterträdare till nu insomnade serien Z-axis, som länge var vår favorit serie.

Mer info om detta kommer på hemsidan i veckan.


Kugen va???? Tidan HUUUUH!!!

Höst....
Det betyder cafe' och halsdukar för indie-poppare... eller sista minuten till kroatien för svensson. Jag gillar inte höst romantisering. Höst är ingenting, varken varmt eller kallt. Det är ett lureri.
Man kan dock inte förneka att Regnbåge och Gädda gillar hösten. Eller åtminstone gillar att äta flugor/ drag/ spinnare/ joggar etc då...
Med sjunklinor och skumma set-ups på tafsar och flugor så lyckads jag trolla upp två bågar och en öring. Varav ena bågen och öringen tog på Grain lina (climax) och 0.26mm fet tafs med vit bonefish fluga i änden. Master of Set-Ups Kungen va? Den andra togs med Coastal flyt lina och 10' exsfs airflo polytafs och orange havsöringfluga. Var inovativ!!! Är vad jag säger. Sandra drog fyra fiskar jag tre och Niclas tre.
Vi mötte flera fiskare denna dag och alla hade haft kontakt. Men det var rätt tydligt att det var rätt grejor och metod som gav resultat. Sandra gick ner efter en rutinerad gubbe men som kört med flytlina och röd montana nymph utan att fått något, hon skickade i en Grain lina med #6 spö och mendar uppströms ett par gånger och släpper lite lina för at få driften långsamare och krokar i en fisk strax därpå. Slutsatsen var för mig att sjunk och tydliga färger var ett bra concept. Nu är ingen av oss Cezch Nymph profeter och vi körde aldrig detta fiske som ju enligt beskrivning verkar överlägset. Men jag är övertygad om att de fiskare jag mötte den dagen hade haft bättre flyt med rejäl sjunktafs eller sjunklina. Jag är ingen Tidan profet, men samma inträffade förra året. Jag tror inte man ska underskatta djupet man fiskar på. Många säger djupet är viktigare än flugan, jag har ingen aning. Men jag kan dock konstatera att djupet har betydelse.


Sandra men en av sina fyra "Tidanfiskar".

För mycket av det goda kan bli lite fel.

Som utlovat så kommer det nu ytterligare ett litet tips inför fiskeresan. I detta fall är det ett tips av en liten annan sort, men inte av mindre vikt att lägga på minnet dock.

Jag tillhör den lite defekta sorten som blir rejält sjösjuk. Så har det alltid varit och detta till mina fiskekamraters stora nöje. Det jag absolut tycker är värst är sån där "gammal sjö", vid sådana tillfällen tar det inte lång tid innan jag hänger över relingen. Givetvis försöker jag smyga med det hela men oftast så blir man ertappad om inte så brukar färgen i ansiktet vara en bra baromenter som inte går att smyga med. Denna gamla sjö var givetvis något jag fick en rejäl dos av första fiskedagen så för första gången i mitt liv tänkte jag medicinera eländet så jag travade i väg till den lilla livmedelsaffären på orten och införskaffade sjösjukepiller. Jag tänkte verkligen inte missa en enda minuts fiske. Kanske skulle någon av mina retstickor till fiskekompisar ta just min flundra när jag var indisponibel. Det hade jag ingen lust med. Lika stor förnöjelse som mitt "mäskande" skapar, lika stor glädje fann mina vänner i det faktum att jag köpte dessa tabletter. Hetsad av deras kommentarer råkade jag överdosera en aning (mycket) vilket fick konsekvenser som inte var helt önskvärda.



Jag kan kanske först och främst poängtera att lubb inte tillhör de allra mysigaste av fiskar i min bok. Mycket goda att äta med mindre sköna att hantera. De är slemmiga och de morrar allt som oftast när man krokar av dem. Detta morrande blev i mitt rus av sjösjukepiller snarare ett skall som över gick i ett tjattrande. Detta mina vänner var mycket mer störande än en släng av sjösjuka. När jag efter ett tag började att svara dessa lubbar på tilltal så tyckte inte ens mina lättroade fiskekompisar att det var roligt utan börjande sinsemellan prata om någon karaktär i en film som heter The shining. Har inte sett filmen dock.

Så över till dagens tips. Läs och följ noga doseringsanvisningarna om ni överhuvudtaget skall ta sjösjuketabetter.

Hur naiv får man bli?

Nyss hemkommen från norgeresan sitter man och smälter alla intryck och försöker att bearbeta sina erfarenheter. Allt för att vara ännu mer förberedd inför 2012 års resa, en resa som man givetvis redan har bokat...

Jag kommer att delge er lite av mina misstag och tillkortakommaden i ett antal små inlägg. Kanske slipper ni att upprepa dessa små tabbar och kanske hjälper det till att optimera er reseupplevelsen...
Det första och kanske det viktigaste tipset jag kan ge är att vara djävligt försiktigt med vad ni säger över radion.

Vårt lilla kompis gäng brukar fylla två båtar när vi är på våra äventyr. Givetvis så jobbar man då i team. Sitter och planerar ihop på kvällen. Äter goda middagar, jämför resultat, retar, psykar och allt annat som hör till.


Kompisbåten på väg ut till fisket.

Även ute på havet så är vi ett team och det har det alltid varit naturligt att hålla tät kontakt med tips och uppmuntrande ord.Det visade sig nu att detta tydligen har varit lite väl naivt. Totalt åtta små båtar som likt flipperkulor studsar från vik till vik och grund till grund är ju världens bästa spaningstrupp åt yrkesfiskarna. Och gör man också som vi gör, dvs. tipsar varandra över radion om det grymma stimmet med prakfulla torskar i 5-8kg som man hittat. Ja då har helt klart gjort bort sig.


"Kikmete" efter torsk på 5-8kg var minst sagt roligt.

Givetvis så lyssnar yrkesfskarna på våra kanaler, vid närmare eftertanke så är det ju helt naturligt. Tyvärr så lärde vi oss detta på ett tämligen brutalt sätt vid denna resa. Stimmet vi hade fiskat på var så stort att det kändes närmast oändligt men vi lyckades få dit fyra båtar från yrkesflottan och genom gemensamma krafter hade de på en dag tömt hela området på fisk.


En av fyra båtar som svarade på "vårt anrop".

Havet är stor och givetvis så kommer det ny fisk till området men det kändes inte helt ok att det var vi som tipsade dem. Och de är effektiva vill jag lova. Lägger "nätet" som en snara, lägger i en liten båt som hakar ihop ändarna och sedan slurp så dras det hela in. Inte mycket kommer undan där inte.
Så tips nummer ett är alltså att använd mobilen när ni skall hjälpa vandra med tips eller för att vara extra roliga, använd er av kodade meddelanden.



Laevasjokk fredas 2013?

Jag besökte själv detta vatten i början av 2000-talet och kan konstatera att dagens effektiva kommunikations metoder kombinerat med möjligheten att till en låg kostnad transportera sig till i stort sett vilket vatten som helst skapar problem på känsliga fjällvatten. När vi fiskade jokken så var känslan total vildmark och fisket var fantastiskt. Kontentan av detta är för min egen del att man mer och mer lusläser fjällkartorna och snarare ser till att INTE hitta länkar om det på internet för att försäkra sig om att man prickat rätt. Många gånger har vi haft helikoptrar som släppt av folk i alla tänkbara väderstreck och utsikten fläckas av färgglada fjälltält istället för den känslan av ensamhet som jag tror många med mig eftersöker.



Konsten att läsa fjällkartor och utläsa vart möjligheten till bra fiske är som störst försvinner snabbt i och med att man alltmer eftersöker informationen på rekomendationer alternativt internet. Själv blev jag drillad av min far att både navigera och leta vatten med hjälp av karta & kompass - GPS är som vigvattnet för en vampyr för hans del :)

Vad vill jag ha sagt med allt detta? Jo, jag vill uppmana er att dra fram fjällkartorna över era hemmavatten eller i de trakter du tänkt förlägga ditt fiske. Dels så tillför det en dimension (iaf för mig) att sitta under vintermånaderna och studera kartor och fantisera mig bort. Och dels så är faktumet att bestånden i de näringsfattiga fjällområdena helt enkelt inte tål ett för hårt fisketryck och vi som konsumenter/fiskare har ett stort ansvar som jag ser det i att inte överfiska vatten. De olika flygbolagen konkurrerar med varandra och sätter ut folk där de önskar bli utsatta, i undantagsfall kan man träffa på mer seriösa företag/piloter som avråder redan befolkade sträckor men frågan är ju vart ansvaret ligger? Här har iaf Länsstyrelsen tagit upp Leavasjokk för fredning, vilket är sorgligt men samtidigt positivt att man agerar. Låt oss nu bara hoppas att det inte är försent.

Läs artikeln om jokken i NSD: http://www.nsd.se/nyheter/kiruna/artikel.aspx?ArticleId=6375399
Samt tidigare inlägget i samma tidning: http://www.nsd.se/nyheter/kiruna/artikel.aspx?articleid=6368267

/Emil Lööv

Tarpon och bonefish med vintage Feel...

http://globalflyfisher.com/video/bonefish-fly


Tarpon och bonefish...florida vintage feel 50's/60's!

I senaste nummret utav magnifika tidningen Allt om Flugfiske så finns en artikel om D.I.Y flats fiske (do it yourself) om hur du stalkar bonefish och andra flatsfiskar på egen hand. El-Ge profeten Martin "punkarn" Karlsson figurerar i numret med "namedrops" och konkreta tips.
Förutom att flats fiske är varmt och skönt och att en flaska "Flor de cana" eller en kall "Bilkini" är gott så är även Tempot (manjaaana) en skön omväxling mot nordens kalla och hetsiga verklighet.
Trevlig människor, snabba fiskar, god mat...vassa drycker och spektakulära äventyr för den som kliver på bussarna.
September är en fin månad för Tarpon i belize eller för Sailfish i Malaysia eller för haj och cuda i Florida...eller för? Åk och ta reda på om det finns mer!

Här kommer ett skönt klipp i länken ovan från Bonefish/Tarpon fiskets gryning. Florida, Isla Moralda.

Det finns som det framgör av artikeln möjlighet att få en otrolig fiske upplevelse utan att betala skjortan. Prylar och erfarenheter hittar du hos oss på el-ge. :-) 




DEMO Linor och full Saltvatten sortering i flugfisket. Kungen!





Guiden Shaffi hjälper Martin med att Teasa in fisk med sin popper  Fantastiskt fiske efter Queenfish  och Cobia. Där en av fightera slutade med att endast ett popperhuvud flöt upp till ytan, efter att 0.80mm nylon brast.

Man kan i sportfiske tidningarnas tester  läsa om både ris och ros över allt från linor till spön.
Men passar verkligen spöet som vinner testet dig? kanske, kanske inte. Vadare och kläder är sällan något problem att få prova i en butik. Däremot att kunna kasta samtliga spön och ett rejält gäng demolinor är vi glada att kunna erbjuda.
Vi kan berätta om spöaktioner, finish, material, garantier etc.. Men i slutändan är det DU som ska fiska med spöet inte vi. Våra kunskaper hjälper dig på vägen, precis som tidningstester och kataloger. Men vi rekomenderar att du som kund går ut och provkastar, antingen med en egen lina eller en lämplig testlina som vi har. Oavsett om man ska punga upp en tusenlapp eller 8 stycken tusenlappar så får ju grejorna gärna passa dig. Vi kan tryggt säga att vi inte har några dåliga spön i vårat sortiment, det är nogrannt utvalda. Däremot så passar inte alla spön alla. Inte konstigare än att en storlek på en vadare inte passar, och det betyder ju inte att vadaren är dålig. Möjligheten att gå ut med 2-3 spön samtidigt och ett par linor, gör att du verkligen kan få "rätt" spö.
Vid köp av en utrustning så gör vi gärna monteringar utav öglor på linor, monterar backing etc...
Kanske får du vänta några extra minuter på att lindningar och lim ska fixas, men vi släpper aldrig iväg en ihophafsad montering. Vi ska kunna fiska med det själva.

Vi har demo linor från:

RIO
LOOP
GUIDELINE
ZPEY
MONIC
CLIMAX
SCIENTIFIC ANGLERS

Även Lax klumpar med runningline från ZPEY

Och förmodligen den enda i sverige som kan erbjuda komplett saltvattensutrustning och Demo linor att provkastsa våra Tarpon/bluewater/ spön. Och nu över till lite namedropping....

Med #12 och #10 spön från Loop och Echo och demo linor från Climax/Airflo (tarpon linor) på bonefish/ babytarpon/ permit/jacks etc.. (läs #6 #7 #8) har vi saltvattensserier såsom Echo 3SW, Echo Edge , Loop salt, Guideline Lpxe rs V2, Sage och ett hemligt spö tilL hösten.
Till detta har vi även alla nödvändiga tropiska linor. Flats skor, skjortor, Bonefish tafsar, shocktippet material (både FC och Nylon) Bimini caps, Pliers, Stripping Gloves, givetvis rejäla rullar, rejäl Gel-spunn backing. Pol-brillor, krok (Tiemco,Owner,Mustad) Massvis utav flugbindning alltifrån Cam Sigler popping heads till Enricopuglis crab bodies och fibrer. Wet wading socks, flugor, till och med solkräm och läppsyl med 30+spf. Och givetvis sköna filmer som handlar om alltifrån roosterfish i baja till hemliga tarpon destinationer.

Terror i butiken

Martin "Punkarn" Karlsson sammanfattar en hetsig sommarvecka i butiken, vi tycker oss ana en viss bitterhet i tonen:

Tomas Öhrberg a.k.a Team Tomas, har under de senaste 5 dagarna mmsat bilder med diverse laxar på fluga
och sitt goda leverne i övrigt. Efter två dagars fiske med två laxar över 80 cm varav en på enhands (båda lusade)
så tar den jäveln en vilodag och åker till en hemlig stad och äter 3kg färska räkor och dricker en ful-öl på kajen
varpå han fiskar dagen efter och drar en till blank "liten" på 70+cm.

Idag kommer det stora HÅNET mot oss som jobbar i butiken:
SMS från Team Tomas.
"snabb fråga bara, vad väger en 100cm lax, skulle vilja veta eftersom jag just återutsatte en sådan..."

Han vet mycket väl att en sådan blankfisk väger runt 10kg. Han vet även att jag hade velat vara
med på denna tur, han vet även att detta är som att peta alla hårt knegande på el-ge i ögat.
Tomas är ett tillskott i teamet och mest lax, han är även en högt rankad retsticka och känd som
världens lataste fotbollsspelare.
Inte nog med detta så är Masajen (han som äger El-Ge sportfiske) och fiskar salta monster i nordnorge...

Mer bilder och artiklar från detta inkommer givetvis inom kort / El-Ge Crew

Gamla meriiiiter.

2005. H-öring  tidvattenpool.  Norge.  Black&silver 6cm tub.  Lpxe 12.6 #7-8  Sjunklina

Masajen mannen! (Stefan/Chefen och ägare el-ge) drar +20 torsk i Norge, Simon drar blank lax i Norge
el-ge Team Tomas fullständigt regerar i Norge med lax varannan dag trots sämsta förhållanden.
Team Albin nyper havsöringar. Team Micke A.K.A trädgårdsmästaren/Smegol/zpey micke lurar på luriga ställen och får luriga fiskar...
Alla tar fisk! men de hänger ju också ihop med att dom fiskar. Själv knegar jag...och ser förhoppningsvis till att folk får fisk. Och de vet jag att dom gör.
Känslan då en kund kommer in och har kört mina tips och dragit fin fisk är sjukt kul. Som en stammis som nötte lax i lilla edet utan större framgång. Mitt flugtips med stor tub...mycket större än vad han normalt använt gav fisk. Trots alla sköna historier från sköna kunder så ska det medges att jag hellre hade vibbat upp dessa fiskar själv.
I övrigt så vill jag hylla den stämmning som vi har i butiken tack vare våra kunder, alltifrån inbitna hardcore fiskare och söndagsfiskare som mest grillar korv. Alla har sina historier, för många för att skriva här...
Vad sägs om kunder som lånar ut Sydafrikanska flugfiske magazine och ger kontakter till St lazarus banks i Afrika. Eller som bjuder ner en till Australien, eller som bjuder på sig själv och berättar om ofrivilliga simturer och brutna spön. Alla är favoriter. Igår fick vi två kommentarer som vi egentligen borde föreviga genom att rista i en stentavla. En kund som alltid är glad säger "fan jag känner mig ju nästan som eran bruuuuscha" varpå en annan tidigare under dagen säger till sin kompis "han fixar allt, skriver ner nummer till hela stans fiskebåtar" sen säger han till mig "jag älskar dig mannen"
En sak är säker. Kunden ÄR KUUUNG!


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!