Spinnare, ett underskattat bete...

I jakten på coolare och mer innovativa beten är det lätt att man glömmer de gamla hederliga varianterna som funkade på farfars tid. Ett bete som stämmer in på detta "bortglömda" bete är i viss mån spinnaren. Av årets fångade fiskar så visar det sig varje år att spinnaren ligger bakom en stor del av dem. Däremot så visar man inte alltid denna snurrande kompisen den respekt man borde göra. Slarvigt ligger de hoptvinnade längst ner i lådan till skillnad från de lite coolare släktingarna som man noga sorterar in i facken på boxen. Så när man får en fiske rapport som denna så hajar man helt klart till. Kanske är det dags att putsar upp sina gamla spinnare lite eller åtminstone uppgraderar dem lite i lådan. Så visa lite solidaritet, upp till kamp för de svagaste i lådan.

Lax fångad av Laurids Melgaard i Varde Å Datum: 17 April 2010. 121cm / 20,4Kg.  Fångad med Panter 20 gram koppar.

Lax fångad av Laurids Melgaard i Varde Å Datum: 17 April 2010. 121cm / 20,4Kg.

Fångad med Panter 20 gram koppar.


Underskatta inte gamla hederliga spinnare.

I jakten på coolare och mer inovativa beten är det lätt att man glömmer de gamla hederliga varianterna som funkade på farfars tid. Ett bete som stämmer in på detta "bortglömda" bete är i viss mån spinnaren. Av årets fångade fiskar så visar det sig varje år att spinnaren ligger bakom en stor del av dem. Däremot så visar man inte alltid denna snurrande kompisen den respekt man borde göra. Slarvigt ligger de ihoptvinnade längst ner i lådan till skillnad från de lite coolare släktingarna som man noga sorterar in i facken på boxen. Så när man får en fiske rapport som denna så hajjar man helt klart till. Kanske är det dags att putsar upp sina gamla spinnare lite eller åtminstonde uppgraderar dem lite i lådan. Så visa lite solidaritet, upp till kamp för de svagaste i lådan.

Heta vertikalprylar i Göteborgsbutiken!



Till glädje för alla vertikalfreaks så har vi fyllt butiken med AMS prylar från Splashfishing. Grabbarna på Splash har specialiserat sig på vertikalfisket och det har helt klart gett resultat vilket man bland annat kan se i diverse fångstrapporter. Så nu finns gobitarna ur sortimentet hos oss i Göteborgsbutiken. Gummigrunkor, skallar och diverse doftmedel.




Ett antal olika modeller av skallar.



Väggarna fyllda av Det bästa AMS kan erbjuda i gummigrunkor.


Nyinkomna varor från Loop

Idag fick vi in vår första leverans utav Loop varor till Göteborgsbutiken! Spöna tillsammans med den nya konfektionen står för några av de stora överraskningarna i flugavdelningen. Jackorna känns grymma, smidiga, snygga och försedda med "top of the line" material. Spännande!
Nya spöna känns riktigt trevliga och extremt prisvärda, vi rekommenderar varmt att komma in och provkasta våra ny inkomna modeller.
Tvåhandsspöna från Loop har vi gjort en satsning på för säsongen 2010, de första spöna har just inkommit och vi är faktiskt imponerade över prestandan hos de ny inkomna spöna. Classic Spey spöt är ett av de trevligaste spön man kan tänka sig. 13 fotaren är en dröm! Mjuk och följsam men kastar helt sjukt bra, mitt i prick!

Reserbjudanden på väg!

Vi sammanställer just ett flertal erbjudanden ifrån researrangören Fishingnorth på lediga platser för sommaren. Destinationer som Kola, Yokanga, Sidorovka eller varför inte kajak & laxfiske i Kamtjatka? Sjukt bra priser, så håll ögonen öppna fiskekamrater!


Tema matlagning i fält

Samhället tycks inte kunna bli mätt på alla matlagningsprogram, tidningar och böcker. Vi kunde inte motstå frestelsen att vara lite trendiga. Under hösten/sensommaren 2009 så upptäckte Lövet och Ålen ännu en klockren kombination som de varmt rekomenderar fiskare, likväl som gourmander som vill imponera på sina kräsna vänner en lördagkväll.

Inköpslista:
Philadelphiaost
Våfflor i vac.förpackning
Öl i valfri styrka

Tillredningstips:
Lägg en våffla i handen, bred med valfritt verktyg alternativt fingrarna på ett lager philadelpiaost. Med den andra handen, öppna en burköl. Klockrent!





 

Henke Larsson rapporterar

Fiskeguiden och den välkände fiskeskribenten/fotografen Henrik Larsson rapporterar om ännu en lyckad guidning!
Läs mer om den genom att trycka här.


Håkan Norling!

Ett mail damp ner i Punkarn's mailbox ifrån den skönaste fiskeprofilen i Sverige, Håkan Norling. En tripp till Argentina resulterade i den här fantastiska fisken! Nedan följer en rapport ifrån Jean Baptist Vidal:

"Kau Tapen lodge.

We hooked and landed the biggest fish of the season this week. Hakan managed to catch this beautiful 28 pounder female caught on a Swedish tube fly hand tied by himself. Hakan is well known in the fishing industry, especially in Scandinavia, and has tied flies professionally for many years.  He invented and tied the famous “Temple dog” flies as well as many others patterns. This huge fish was a strong fighter and provided much excitement during the thrilling fight!"


Vi lyfter på hatten Håkan!

Cornelis laddar för havsöringspremiären..

Cornelis Hollestein från Sportfiskeakademin har en speciell maträtt att ladda upp sina sinnen inför första veckan under havsöringspremiären på västkusten.

Så här ser hans morgon "boost" ut


Enligt rykten så tyckte Cornelis att måltiden var delikat!

Månadens fisketips!

Ett litet tips från oss i havsöringstider hur du kan använda bombarda.

Fiska havsöring med bomarda.
Nu är våren här och havsöringsfisket är i full fart på västkusten. Borstmaskleken pågår för fullt i vikarna och vårt kära silver kan vara rejält selektiva med födan. Nu kan det vara ruggigt effektivt att fiska med ett bombarda. Bombarda tacklat med en borstmaskimitation eller med gulpmask, som spinns hem sakta eller driftande.
När borstmaskleken är över eller om man inte har någon borstmaskimitation så kan man tackla upp med en annan typ av fluga, T.ex. en räka eller fiskimitation, eller varför inte med lite sill(en tunn strimla från buken) eller en kokt räka.
Bombardaflöten finns som flytande, sjunkande & intermidiate(Sjunker till ett visst djup sakta). Ett exempel på hur man kan tackla upp ett bombarda med en fluga.
Fiska havsöring med bomarda.
Nu är våren här och havsöringsfisket är i full fart på västkusten. Borstmaskleken pågår för fullt i vikarna och vårt kära silver kan vara rejält selektiva med födan. Nu kan det vara ruggigt effektivt att fiska med ett bombarda. Bombarda tacklat med en borstmaskimitation eller med gulpmask, som spinns hem sakta eller driftande.

När borstmaskleken är över eller om man inte har någon borstmaskimitation så kan man tackla upp med en annan typ av fluga, T.ex. en räka eller fiskimitation, eller varför inte med lite sill(en tunn strimla från buken) eller en kokt räka.

Bombardaflöten finns som flytande, sjunkande & intermidiate(Sjunker till ett visst djup sakta). Ett exempel på hur man kan tackla upp ett bombarda med en fluga.




Några flugor att testa.
Borstmaskimitationer är nog den bästa flugan under borstmaskleken.
Räkimitationer som T.ex. Pattegrisen är en grymt bra allroundfluga.
Fiskimitation som T.ex. Mickey Finn, Thundercreek som med fungerar under hela året.

Mete: Byta ut flugan ut en enkelkrok som agnas med T.ex. Gulpmask som efterliknar en borstmask, och sprider en doft flesta fiskar inte kan motstå. Naturligt agn som tunna strimlor av sill eller hel stagg. Man kan även testa kokta räkor.



Vi på EL-GE önskar er ett grymt skitfiske.

Havsöringsweekend på Hönö/Öckerö

Årets havsöringskurs med Tellis & Rickard (havsoring.se) gick av stapeln under den gågna helgen. Läs mer om grabbarnas tillställning i länken.

Läs mer om aktviteten genom att trycka här


Torbjörn Ekelin med en vacker havsöring som mätte hela 61cm!


Borstmaskfrosseri!

Nu kör borstsäsongen igång för i år. Rapporterna om sprängdfyllda öringar strömmar in och man ser allt fler borstmaskar i vikarna. Svart/olive/lila tycks vara mest frekvent förekommande. Läs om Tellis nya personbästa på havsöring, tagen på just borstmask. Vi säger självfallet grattis Tellis, och lyfter på hatten...

Läs om Tellis storöring genom att trycka här

Öringen mätte 58cm och vägdes till 2,5kg!

Smygtitt på kommande webbshop.

Vi har arbetat oss genom skratt och tårar med vår nya webbshop, och snart så är den här!
Vi är jätte uppspelta och glada över att se hur bra resultatet blir. Så inom väldigt kort kommer ni ha tillgång att använda den! 
Så nu bjuder vi er kära läsare på en smygtitt hur sidan kommer att se ut. Coolt va?




Vinnaren av Zpey Zero...

Vinnaren av den nya Zpey rullen, Jim Arlebrink (Göteborg), kom förbi butiken idag med den vinnande lotten i ett krampaktigt tag i näven. Jim lät meddela att en och en annan havsöring sannolikt kommer att få tampas med rullen inom kort och vi hoppas självfallet att den skänker den stolta vinnaren mycket fiskeglädje framöver. Samtidigt vill vi passa på att tacka gänget på Zpey för sponsringen av lotteriet till förmån för vården utav Säveån!

Vinnare av Zpey Zero rullen, Jim Arlebrink.

Öringpremiär på chips, dip, fisk och tja, lite gips.

Chips med dip är gott. Det slank ner en portion kvällen innan 1:e april. Men det som är gott är också farligt. För dagen därpå, den 1:e april med skämt i luften och öringpremiär, visade sig för fotografen Niclas Andersson / www.flyfishphoto.com och hans trupp av flugfiskare innehålla glädje och sorg. Tillsammans med bl a Hernik Larsson, välkänd havsöringsguide i Göteborg och ägare av www.goteborgfishing.com, ge många öringar, ännu fler hugg och en gipsad hand. Är det öringpremiär så är det.

Samtliga bilder av Niclas Andersson / www.flyfishphoto.com


Fiskeguiden Henrik Larsson letar smågodis i en flugask. Såväl gummibjörnar som salta sillar slank ner. Men framförallt åt han chips med dip. 6 timmar kvar till öringpremiären!


Henke spanar på vak. Tidig morgon, bra förhållanden och första fisken visar sig.


Larsson vet hur man gör och en av premiärens längsta öring landas och återutsätts. Ca: 55-60 cm. Ett tag tänkte vi meta efter en sillkung med denna öring, men insåg snart att det var lönlöst.


Under dagen fick vi rapport från vår vän Albin Löfqvist som fiskat i Torslandaregionen. Han drog denna ruskiga öring med en vikt på 2,4kg! Snacka om premiär! (Bild: Albin Löfqvist).


Så kan det gå när man äter chips med dip innan öringpremiären! Fotografen och flugfiskeluffaren Niclas Andersson lyckades med premiärens vackraste vurpa på en halklippa och handen gick i tu. Till saken hör att det var höger hand och Niclas, även känd som Ålen, är just högerhänt. Med trashad näve fortsatte han dock fiska ett par timmar och landade en öring. Slutligen blev smärtan och svullnaden förstor. Till aktuen!


8 timmar efter ankomst på akuten kunde Ålen glida ut med gips och rött bandage! Helt lysande, grabben skall nämligen på klätterresa i Frankrike om 2 veckor! GRATTIS ÅLEN!



Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!