Surret i Göteborgsbutiken.

I Göteborgs butiken har under dagen berättats följande fångstnyheter. Bra tryck i lundbyhamnen och frihamnen. Det har fångats stora mängder Sik i upp till kilot och Abborre upp till  över ½kilot.  I Björköfjorden  har sillen börjat gå till och bli nappvillig och vittling i fin matstorlek. I skredsvik har det fångats bläckfisk, sill och vittling. Så sitt inte hemma med med betonkepps i Nyår, avsluta det gamla året och fira in det nya året med ett par isfisketurer i söt eller saltmiljö. Men glöm inte isdubbar och sunt förnuft, ta inga onödiga risker. Säkerheten framför allt.

Sillfiske i ljungkile
Foto: Anders Nicander /Fiskejournalen

Israpport 17/12

Isläget 17/12 -Göteborgsområdet-

 

Delsjön

10-25cm Vattnet regleras i helgen 18-19/12. Detta innebär att isen blir förrädisk. Lokalkännedom krävs.

Norra Långevattnet

15-20cm Bra is, bara lite pudersnö på isen.

Rådasjön

7-15cm Bra is i slottsviken. Passa er för utloppet. Övriga delar förutom slottsviken är inte säker utan kräver lokalkännedom.

Landvettersjön

7-15cm Kanterna på sjön är bra. Förövrigt krävs lokalkännedom.

Kåssjön

15-22cm Bra is. Sörja och så på isen gör att den ser sämre ut än den är.

Hornasjön

15-20cm Mycket bra is.

Surtesjön

20-30cm Mycket bra is. Skarsnö på isen vilket gör den bra till skidåkning också.

Härlandatjärn

20-25cm Bra is. Lite snö.

Mölnesjön

20-25cm Bra is. Lite snö.

Hamnbassäng (Tv-huset)

Detta område är mycket föränderligt så man kan inget ”garantera”. Själva bassängen är ”antagligen” säker. Senaste uppmätt är 20-25cm. Men detta skiljer sig mycket från dag till dag. Ändras mycket snabbare än sjöar.

 

Avslutningsvis så vill vi uppmana alla ni som ska ut på isarna att vara försiktiga, ge er inte ut själva på isen, använd isdubbar och sunt förnuft. För mer tips om säkerhet på isen: http://elgesportfiske.blogg.se/2010/december/israpport.html

 


Hells Anglers - En nostalgisk tidsresa.

Ålen och Trout Romas anno 1999. Hells Anglers N.Z. Tour.
Foto Henrik Larsson - Ålen till vänster Trout Romas till höger.

Det finns perioder som varit, perioder vi vill återuppleva och perioder vi helst sluppit. Allt sammantaget väver samman och skapar det vi kallar livet. Där finns också många perioder som vi tyvärr aldrig kan återuppleva, trots en djup önskan att göra så. När jag drog till Sydön på Nya Zeeland för andra gången i mitt liv pekade kalendern på året 1999. En knappt 3 månader lång resa blev till 3 och en halv månad, sedan var pengarna slut. Storartade planer på att möta det nya millenniet på andra sidan jorden och drömmar om att allting faktiskt skulle gå rent åt helvete, flygplan skulle sluta funka och datorer krascha, blev till ett uppvaknande år 2000 dag 1 där allt såg ut som dagen innan. Misär för oss. Den tanke som förfasade många skulle bli vår räddning. Vi skulle bli fast på Nya Zeeland för alltid och där sko oss som professionella flugfiskare resten av vårt liv. Luffare i öringensnamn på heltid. Så blev det inte. Jag och min vän Tomas från Roknäs utanför Piteå hade spenderat de första dagarna på Sydön med att köpa transportmedel för resan. En blekorange bil föll oss i smaken. Snabbt fick den en stor döskalle i plast fastlimmad på motorhuven. En piratflagga hissades i bakrutan och texten Hells Anglers tejpades rakt över ena sidan av bilen med svart el-tejp. Det var kreativa budgetlösningar som gällde. Med Black Sabbath i kassettbandspelaren fanns så inget som kunde stoppa oss. En tid av oberoende och frihet, en tid av äventyr, flugfiske och djävulskap. Det började så småningom stinka inne i bilen, alltså stinka ordentligt. Vi nyttjade baksätet som torkställning för blöta sockor, t-shirts och otvättade kalsonger. Ett snöre löpte lite kors och tvärs i taket där bak på vilken vi hängde allehanda smutsiga plagg. Vi tvättade kanske två gånger under hela resan och totalt hade vi nog inte mer än 3-4 t-shirts var och lika många sockor och kalsonger. Klart det luktade. Men det gjorde oss inget, vi var Hells Anglers. Banditer, luffare med flugspön som gjorde vad vi ville i jakt på storöringarna. Livet var enkelt då.

Där finns många galna upptåg att berätta om från denna resa. Men en episod värd att förmedla är ni hamnade på första sidan i samtliga Nya Zeeländska dagstidningar och på flera radiokanalers nyhetssändningar. Efter några veckor av luffande på Sydön skulle vår vän Henrik Larsson anlända till Nya Zeeland och göra oss sällskap under tid. Vi hade gjort upp att mötas i staden Westport på västkusten, utanför kyrkan mitt i stan för att vara mer exakt. Henrik hade hyrt en gungig, äldre Holden i någon gräddigt, guld/beige färg. Jag och Tomas hade parkerat utanför kyrkan i vår bil, som nu mer såg rätt risig ut både på utsidan och insidan. Under tiden som vi väntade på att Henrik skulle köra från Christchurch till Westport, spenderade vi tiden med att ta hand om utrustningen. Vi pillade på lite spötuber, tog fram ett kamerastativ och gjorde rent. Tomas tog tillfället i akt och plocka fram sin Jason-mask, alltså en såndär hockeymask som Jason använder i de välkända Fredagen den 13:e filmerna. Tomas är milt sagt, vansinnigt förtjust i Jason. Efter tag började där anlända fler och fler polisbilar till staden. Det tog inte långt tid förrän vi kopplade ihop det hela med oss. Så dök Henrik upp. Vi hejade honom abrupt mitt i vägen och snabbt överens om att en kall öl på en bar lite längre ner på gatan skulle sitta perfekt. Sagt och gjort. Ölen beställd, fiskesnacket i full gång och planer började smidas. Då hände det smått otroliga att ett knippe välbeväpnade poliser rusar in på puben och går fram till oss. De börjar fråga om bilen där ute, den med döskalle på motorhuven är vår. Javisst säger Tomas. Vi blev direkt ombedda att följa med ut till bilen som skulle genomsökas av poliserna. Det hela var såklart ett missförstånd. Mitt emot kyrkan låg en spelkiosk som tydligen omsatte en hel del pengar. Någon där hade sett oss parkerade på andra sidan gatan och läst texten "Hells Angels" på bilen istället för "Hells Anglers". Spötuber och kamerastativ blev snabbt till maskingevär, leken med Jason-masken blev till maskering.... Ni kopplar säkert... Dagen efter kunde vi läsa helt underbara rubriker i dagstidningarna som - "HELL! There anglers"..... 

Niclas "Ålen" Andersson / www.flyfishphoto.com (förlåt för stavfel och dylikt, orkade inte korrläsa) :-)

Siken är inne!

I helgen kom så äntligen rapporterna vi väntat på, siken har kommit upp i Götaälv! Ett par fiskare har dragit 35 sikar på söndagseftermiddagen och startskottet har gått. Den ihållande kylan bidrar förhoppningsvis med mindre farliga isar i veckan men vidta alltid största försiktighet vid isfiske!
Metoden är relativt enkel, känsliga pimpelspön tacklat med riktigt små mormyshkor, gärna försedda med en eller ett par maggots.
Skitfiske!

"Sportfiskekonstnärer"

Det är alltid kul när man springer på människor som har kombinerat sitt sportfiskeintresse med helt andra talanger. I detta fall så har jag en längre tid kollat in konstnärer som jobbar med sportfiskemotiv. Drömmen är att få ihop ett antal verk att hänga i butiken. Man har sagt till mig att det är lite overkill och att elda för kråkorna. (Kråkorna skulle i det här fallet vara personalen och kunderna). Men visst vore det roligt med lite konst i butiken. Vi får väl se vad som händer. Hur som haver så har vi här ett litet exempel på en konstnär som arbetar med sportfiskemotiv.

Jonas Ignell. 76x38. Olja på duk.   [email protected]

En deppig "dikt/faktaredogörelse" i snöyran.

Flugfiske känns långt bort, en öl i parken ännu längre bort.
Flugfiskare söker sig till bindstädet och försöker inbilla sig att deras
något modifierde Thunder & Lightning kommer ge fisk i Gaula till sommaren.
Någon hostar sågspån i garaget och slipar på ett slitcane spö som aldrig blir
klart. En annan skaffar sig för tidig reumatism med nykapade klumpar
som han envist testkastar på kusten, under tiden fryser varje led i kroppen sakta sönder.
En skara vänder på dygnet framför kemiskt ljus från datorskärmen
och googlar saltvattendestinationer de aldrig kommer ha råd att åka till. Bittert...
En dikt av: Martin "Punkarn" Karlsson



Israpport!

I och med snöfallet i göteborgsregionen i helgen så tycker vi att det är på sin plats att belysa vikten kring säkerheten på isen. Snö som lägger sig på is som inte hunnit bli tillräckligt tjock kan göra den mycket oberäknelig och framförallt extremt svår att läsa. Så vi passar på att dela med oss utav is-fantomen Charlies tips i GP här om dagen. Du kommer direkt till artikeln genom att klicka på bilden nedan.

Is-Fantomen (Charlie Malmgren) går lös på isen, den kan vara din bästa vän som fiskare - eller din sämsta -

Vad finns på ditt julbord?

På vår kraftigt växande facebook sida har det i dagarna pratats om problematiken kring odlingslaxindustrin i Norge. Det startade med ett uppmärksammat inslag kring odlingslaxen och sedan följde en lång tråd av inlägg och synpunkter. Summan av det hela tycks vara en enig stämma om att vi som konsumenter kan göra en insats genom att köpa fisk med medvetenhet. Här råder dock viss förvirring för konsumenten om vilken märkning som man ska gå efter, vi har stött på märkningar som: fjordlax, havslaxöringsforell osv...

Men så här i juletider så konsumeras det stora mängder lax i Sverige och vi vill uppmana alla ER sportfiskare att vi försöker dra vårat strå till stacken och inte bara suckar över att ingen gör något. Bort med odlingslaxen från våra julbord säger vi! Va säger du? Gå in på vår facebook sida och tyck till



Ekologisk jullax?


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!