Sandra om Lake Taupo i Nya Zeeland "det känns som man fiskar på flats"

 
 
"Fiskarna är starka och hoppar som fan här" är det detta som kallas "lyxproblem"?
Det burrar till i Martin "punkarns" telefon och ett obesvarat medelande har dykt upp på facebook. Det visar sig att det är från vännen Sandra som nu (och 7 månader framåt) befinner sig i Nya Zeeland för att flugfiska, klättra i grottor, bada i gegga och äta ohälsosamma mängder Kiwi. Medelanden från henne rör nio av tio gånger flugfiske och gör det inte det så är det om något punkband. Orden lyder:
 
"Fick precis en 3kg regnbåge i Lake Taupo! Bland det häftigaste fiske jag gjort, Taupo är den störta sjön i nz lika stor som hela Singapore.Vattnet är helt genomskinligt å det känns som man fiskar på flats"
 
Efter ett par taffsbrott på fin Öring så experimenteras det nu med lite kraftigare taffsar där fisket kräver det efter att ett par fiskar som uppskattades till över 2kg knäckt taffsen, Sandra sammanfattar det med orden " Jävla sur när den gick av" Metoden som funkat på regnbåge i Lake Taupo för tillfället har visat sig vara en set-up med två flugor Baitfish style. Vi får väll se om det dyker upp några torrfluge rapporter och saltvattens fiske längre fram. På bilden återfinns en av Sandras fiskar från Lake Taupo, ingen tråkig teckningen på den fisken.
 
 
 

Reko räkrygg!

Vår eminente flugbindare och team-fiskare Agne har trollat fram en nya räka med ett nytt material vi fått in i butiken. Materialet är en färdig räkrygg som blir superläcker till de absolut flesta räkor. Dessa kommer i 4 olika färger. Räkan är en variant på pattegrisen och fiskar otroligt bra på det tidiga vårfiske på västkusten eller varför inte till skånekustens öringar till vintern.
Detta behöver du för att göra Agnes Pattegrisvariant:
Krok: Partridge CS54 strl 2
Bindtråd: Monofiltråd
Ögon: Easy shrimpeyes svart
Stjärt: Rosa speyhackel + naturfärgad mallard
Kropp: Icedub shell pink
Hackel: Rosa speyhackel
Rygg: Flyco. Shrimp Strl M Peach
Ribb: Monofiltråd
 

Gäddfiske i "ärtsoppa"?

Simfenorna försvinner ur sikte bara etfter ett par decimeter under ytan... Jag gissar på att om jag tagit en selfie i den stunden jag såg de försvinna i Ärtsoppan så hade jag sett mycket uppgiven ut. Det är en utmaning att fiska i vatten som nästan känns trögflytande. Vad kan man göra? Erfarenheter från Laxfiske och Gäddfiske i Norge utanför översvämmade kohagar och sjöar fyllda av ärtsoppa har lärt mig några viktiga saker att tänka på... För det första gäller det att intala sig att detta är optimala förhållanden vilket det faktiskt KAN vara. Kanske inledningen lät som att ärtsoppa är av ondo? Och kanske är det oftast det, men trots allt har mitt bästa gäddfiske någonsin varit i riktig gegga. Desvärre ska det erkännas att mitt senaste pass var helt utan känning i ärtsoppan. Jag ger mig själv skulden och säger att det beror på att jag endast han med att fiska i en timma.

 

  • Färg på flugan: favoriterna här är svart och chartreuse, inte mycket flash
  • Lina: något som sjunker rejält, fiska flugan nära fisken så den KANSKE kan se den eller åtminstone uppfatta dess nävaro då flugan trycker vatten.
  • Nöta: kasta flugan flera gånger på samma ställe och jobba i en tät "solfjäder"
  • Hotspots: jag tror det är ännu viktigare att nöta ett hotspot med några kast extra och skippa alltför mycket ställen som är "kanske" ställen.
  • Samma ställe, ny fluga: Då du nött ditt hotspot med ett par kast, Byt tvärt färg till något som skiljer sig radikalt från det du nyss använde, Inte nyans skillnader eller små skillnader i storlek byt till något helt annat.
  • Solen: Jag har funderat på om vi inte kan ta hjälp av ett riktigt solljus då vattnet ser ut som ärtsoppa, en teori jag hört både från laxfiskare och gäddfiskare.
  • Fiska gärna mer än en timma då du är ute (självkritik)

 

 

Totalt jävla mörker...

...är inte bara namnet på ett punkband som jag såg för en sisådär 11-12 år sedan i Umeå på "Punkfest 6" festivalen, låten "Helvetespunk" är en favorit. Desvärre så kan även denna årstid kallas samma sak på grund utav de få ljusa timmar vi har till godo varje dag. Det enda jag ser i detta mörker då jag tittar ut från butikens fönster är Toys r Us överfeta starkt lysande skylt. Inte ens helgerna är det ljust då jag går hem efter stängning klockan 16:00 Flugbindningen är fortfarande strödd över lägenheten och jag band endast en fluga för fyra veckor sedan för fisket på det supheta stället "Kanylen" Ett ställe som Peter på El-ge döpt efter att han höll på att trampa på en kanyl bland allt bråte, En fantastisk plats! Tillbaka till mörkret i vardagen, Vad ska jag göra? På min to-do lista så finns

1: tejpa fast en spöring,

2: tejpa en ryggsäck

3: tejpa ett par stövlar

4:  tejpa ihop mobilen

Det jag talar om är alltså vapenvård! fram med bryne, olja, fett, öl, kaffe, spöwax, lim, beef jerky, tråd, lack, såg och tejp, väldigt mycket tejp. Där har du mina främsta tips på att hålla ångesten i schack de dagar mörkret hinner lägga sig innan du hinner ut i vassen. Glöm inte tejp!

 


Lördagsfiske!

Så äntligen var det dags för ett ”normalt” fiskepass utan att det är tävling eller nått annat. Inga krav eller nått utan bara se om fisken är på hugget. Tanken var att kolla om abborren kommit hit och i så fall se om vi kunde få upp några. Annars skulle vi fiska gädda.

Vädret var riktigt bra om det skulle inte komma något regn under dagen. Tog inte lång tid innan dom första fiskarna kom upp.

2014-11-01 10.27.39
Peppe med en av många borrar som kom upp.

Det visade sig ganska snabbt att borren var på hugget och vi hade riktigt roligt fiske.

2014-11-01 13.05.32
Andreas med en hyffsad borre

Vi fick även upp lite bifångster under dagen.

2014-11-01 12.07.122014-11-01 12.50.53
2 små öringar va på hugget, små men rolig kamp.

2014-11-01 08.39.40
Dubbelhögg

2014-11-01 10.42.52
Dejan fick för dagen både mest och störst av oss

Strax innan lunch fick Dejan på en riktigt fin borre som visade sig vara nytt PB för honom.Grattis!!

2014-11-01 09.49.32 2014-11-01 09.49.28
1.19 KG och hela 47 cm lång, riktigt fin

Och detta fortsatte så gott som under hela dagen, det dog av när solen tittade fram.
Totalt fick vi upp 22 abborrar i hyffsad storlek, 2 öringar, 5 gäddor och 1 mussla.

Riktigt trevligt fiske i gott väder.

//Team EL-GE Predators – Tid Är Fisk.



Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!