Flyfish Europe / FFE

Förra veckan åkte jag och Oskar samt Patrik från Skövdebutiken till Flyfish Europe i Norge för att gå igenom deras sortiment samt bli undervisade i hur man lagar pin-holes på Simms Goretex vadare. Flyfish Europe har flera dominerande märken på marknaden så som: Simms, Scott, Lamson, Loon m.m. Vi fick en trevlig genomgång bland nyheter m.m. och även chansen att klämma och känna på saker man bara tidigare sett bilder på, vilket var väldigt skoj!
 
Därefter bar det av till deras reparationscenter där vi skulle få lära oss laga vadare. Detta var väldigt givande och inte alls så svårt som man kan tro! Så nu har vi fått "körkort" i att laga pin-holes :) Vi kommer även inom en kort framtid dra igång en "Simms Workshop" i Göteborgsbutiken där vi kommer erbjuda Simms-kunder möjligheten att få pin-holes lagade på plats mot en mindre kostnad. Väldigt ofta är det pin-holes som får vadarna att börja släppa in vatten, fast att det kanske känns som det t.ex är neoprenet i sockan som läcker.

Oskar lagar pin-holes

Även jag fick testa smeta på Aquasure för att laga små hål
 
Patrik besprutar vadarna med en typ av sprit för att hitta hålen under uppsyn av Tom-Roger
 
 
 
 
 

Vrakfiske efter Bleka

Sedan några tillbaks så har jag använt Bo Hall’s teknik med Suprisetackel och en eller två riggade gummimaskar. Denna fiskemetod är extremt effektiv på bleka, men fungerar även på andra arter som torsk och sej.  Tacklet är väldigt enkelt, jag kör med ca: 3m 0.60mm nylon, ett lekande, en tyngd (100g – 400g) beroende på drift eller stömförhållande, en tunntrådig enkelkrok storlek #5/0 - #6/0 och en gummimask 20cm – 30cm i några olika färger.

 Färgen har en viss betydelse, ljusare färg tidigt på dagen och mörkare längre fram på dagen. Andledningen att jag kör med 0.60mm lina och en tunntrådig enkelkrok är när man fastnar i vraket(vilket händer ibland) så försöker jag först och främst räta ut kroken för att komma loss, går inte det så har 0.60mm linan en lägre brottstyrka i knutarna än vad knutarna på flätlinan har, man blir mer eller mindre aldrig av med flätlina eller lämnar kvar tyngd, jigg eller liknande i vraket. Innan vi går in på fisketekniken så skall vi gå igenom vad som behövs och hur för att knyta Suprisetacklet.  Ta fram ca 3m lina, gör en upphängarknut på mitten.


I upphängarknuten skall du fästa tyngden.  Ta bort en 10-15cm lina från ena sidan, knyt sedan fast (1.) enkelkroken där, trä på jiggen på kroken(använd lite superlim på kroken så håller jiggen längre), (2.) I andra änden knyter du fast ett lekande där du fäster din huvudlina.

Se till att den delen av tacklet där lekandet sitter skall vara en 10-15cm längre yttersta biten av masken för mindre trassel.

A. Lekande.

B. Ca 1.5m lina ner till knuten.

C. Upphängarknut

D. Vikt/Pilk

E.Ca 130cm lina

F. #5/0 – #6/0 mjuk långskaftad krok typ Kamasan 950 uptide

G. 20cm – 30cm maskjigg.

 

Fisketeknik:

Släpp ner till vraket och fiska sakta upp (ca: ett vevtag i sekunden) till en 15m ovanför vraket, släpp ner och börja om. Svårare än så här är det inte. Man kan med fördel använda en räkneverksrulle så man inte släpper hela vägen ner utan strax ovanför. 

Favoritutrustning:
Ambassadeur Revo NaCl 60 med 0.20mm Climax Tough flätlina.
Spro Norweigian Jerk med kastvikt upp till 150g vid lite drift/ström
Crony Prodigy PC-80H upp till 400g när det är mer drift och tyngre sänke behövs.

Favoritturbåt:

Göteborgs Havsfisketurer

 

Blekan är en underskattad kämpe och en väldigt god matfisk och finns i ganska stora mängder på vrak 40m – 100m+



Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!