Torsk med stekt lök och citron och ketchupsås

Det här är en torskrätt som jag växt upp med. Jag gillar inte ketchup på mat men jag gillar denna såsen väldigt mycket.
 
Till 4 personer 
 
4 st lagom stora torskfiléer
Ströbröd
2 gula lökar
smör (att steka i)
1 nypa socker
1/2 - 1 citron
0,75 dl ketchup
1/2 fiskbuljongtärning
1-2 msk
1 msk maizenaredning
6 dl vatten.
 
Servera med kokt potatis
 
 
 
Börja med att steka den skivade löken i smör på svag värme tills den blivit mjuk och glansig. Lägg i en nypa socker, salt och peppar.
 
Blanda ströbrödet med salt och peppar. Vänd fiskfiléerna däri och stek dem på medelvärme några minuter på varje sida. När fisken är klar tar du upp den och  vispar ur pannan med 3 dl av vattnet. Häll i ketchup, smula i den halva buljongtärningen. Låt puttra en liten stund. Pressa i saften av en halv citron. Lite salt och peppar. Smaka av om du vill ha lite mer syra. Pressa i så fall i lite mer citron. Häll på resterande 3 dl vatten och låt det koka upp. Vispa ner ca 1 msk maizenaredning. Såsen skall vara tunn men inte helt rinnig. (Vilket naturligtvis är en smaksak, vill du ha tjockare sås så häll i lite mer redning)

Grand hotel och höstlax

Nu börjar säsongen lida mot sitt slut när det kommer till lax och havsöringsfiske. För en inbiten laxfanatiker är denna tid svår. Vetskapen om att det snart dröjer 8 månader tills man får svinga med tvåhandskäppen igen gör ont i hjärtat. Därför är det viktigt att man tar till vara på den sista tiden som finns. Visst, laxen är färgad och visst fisken är mindre stridbar men ändå. En lax är en lax är en lax....
Under lördagen tog jag och min gode vän Danne ett morgon och förmiddagspass i Ätran. Att kliva upp ur sängen var inga problem trots att klockan visade 05.00. Att ta sig ut ur trapphuset var värre, 7 grader... Hösten hade visst anlänt.
Nåväl. Resan gick bra och väl på plats riggades spön och vadare hoppades i. Bägge var taggade och på vägen ner mot ån smeds planen, skulle vi börja vid Garvareforsen eller skulle vi ta första repan nere vid tullbron? Vi gick upp mot Garvareforsen och förhoppningen om att vi var först på plats sket sig. Vi beslöt oss då för att gå neråt och kolla tullbron. Även där var det folk så vi gick upp till Garvareforsen igen. På platsen gick det nu en kille som var halvvägs på sin repa.Som den gentleman Danne är erbjöd han mig att gå första repan. Stilla vadade jag ut högst upp på sträckan och jag började repa ut lina från rullen. Två kast lades mot mitten under tiden jag vadade ut i position. När jag stod rätt kastade jag ett kast som täckte hela ån. Flugan som i detta falla var en liten svart och orange dubbelkrok ploppade ner och direkt när jag satte lite fart på flugan small det till. Fast fisk i tredje kastet! Drillen blev rättså odramatisk men när jag fick fisken på kort lina gjorde den ändå några fina rusningar. Danne tailade fisken. En fin hane i god kondition. När Danne skulle hämta måttband smet fisken ur mina händer så någon exakt längd fisk vi inte men vi uppskattade fisken till mellan 70 och 75 cm och ca 3.5 kg.
Vilken start! Vi gick 2 repor var uppe vid Garvareforsen utan att känna något mer.
Efter ett tag kom folket, 6 gubbar på rad. Vi beslöt oss då att röra oss ner mot tullbron där fisketrycket ofta inte är lika högt. Vi hade sträckan mer eller mindre helt för oss själva. I min första repa kände jag en rejäl stöt i flugan ner mot en liten nacke. Vi fiskade på med Falkenbergs Grand hotel i bakgrunden utan att känna någonting mer. Fisket var trögt denna dag och inte mycket fisk visade sig.
Min dag räddades redan efter 1 minut så jag var nöjd och glad när vi avslutade dagen på den lokala korvmojjen.
Nu är säsongen som sagt snart slut men jag hinner med 2 dagar till. På söndag bär det av mot Mörrum för fiske i dagarna 2. Det ska bli en spännande avslutning. Återkommer med en Rapport!
 
 
 
 
 
 
 

Höstnyheter från SIMMS

Martin "Punkar'n" var snabb med att öppna en försändelse med några av höstens nyheter från SIMMS.
Att agera modell är något Martin verkligen tycker om. Vilket man nog kan se i dessa bilder..
 
Ny schysst primaloft jacka!
 
Jäkligt snygg funktions jacka
 
Dags för att dockan skall få nya och snygga kläder
 
Extremt mysig tröja
 
Kanske den absolut snyggaste mössan? EL-GE i Sätila of sweden format


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!