Havsöringsaktivitet - CHECK

Så var årets havsöringsaktivitet avklarad och vi konstatera att det blev en succé! Massor med folk, skön stämning och en underbar atmosfär för oss om jobbade. Vi vill passa på att tacka alla besökare och utställare för en fantastisk helg och för alla postivia omdömen vi fick under de senaste dagarna, det gör det värt alla sena kvällar/nätter som vi packat med varor och planerat. Tro nu inte att vi kommer ligga på latsidan efter den här urladdningen, vi ser det snarare som ett startskott. Direkt på måndag så utlovas uppdateringar på hemsida, webshop samt mängder utav nya heta produkter i butiken. Bland annat Splasch (vertikal & jiggfiske) varor väntas in under måndagen. Det kommer även en rapport från vår tripp till Danmar för RIO utbildning och lite annat smått & gott.

Flugbindningsavdelningen sållades ur under helgen men nya beställningar läggs omgående och i slutet av nästa vecka räknar vi med att den är "up to date".

Vi har även extra öppet mellan 11-15 imorgon (Söndag) för dig vars abstinens inte kunde stillas av ett besök tidigare under helgen.


Vad är detta? En Nemo fluga? Har Peter Alexandersson totalt tappat fattningen?
Läs mer om aktivitetens "snackisar" och hetaste produkterna i vår rapportering
i början på nästa vecka.

På gång i veckan

Varorna strömmar in i butikerna den här tiden på året. I och med att vi har en havsöringspremiär 1 april på västkusten så kan man säga att vår säsong startar ca 1 månad tidigare än på många andra håll i landet. Löningshelgen innan premiären d vs den kommande helgen har därför blivit vigd åt just havsöringsfisket ända sedan premoärdatumet blev flyttat från 15 mars till 1 april. Med andra ord så fullständigt trycks det in varor i vårt lager och vi jobbar mer eller mindre dygnet runt med att få upp dom rent fysiskt i butiken men även på webshopen. En otroligt spännande och kreativ period för oss i personalen och förhoppningsvis komemr det att avspegla sig på dig som kund när du besöker oss och varorna är på sin plats. Fredag & Lördag är "kick-off" för fiskesäsongen 2011 och vi hoppas verkligen ni tar chansen och kommer förbi och tar del av erbjudanden och fiskesnack. Läs mer om aktiviteten [ här ]

Annat skoj som är på gång är att vi har startat ett litet projekt med en snickare som ska hjälpa oss med ett par byggnationer i Göteborgsbutiken, spännande projekt som kommer göra det betydligt enklare för dig som kund att spana in våra prylar. Dessutom blir det riktigt snyggt, och det är ju inte heller fy skam. Mer om detta kommer säkert framöver i både bilder och information.

Sen har vår käre vän & kollega Martin "Punkarn" Karlsson avlagt en ny rapportering från Thailand till oss som vi ska pblicera på hemsidan inom kort. 

Martin & Simon i Göteborgsbutiken.
Depressiva blickar och mängder med varor är inte hela sanningen. Vi tycker
faktiskt det är sjukt skoj när varorna kommer in för den stundande säsongsupptakten.
Däremot så missar vi själva en stor del av fisket, därav de uppgivna blickarna...

En rapport från Thailand.

Bussfärder som går lite för fort, extremt starka måltider och kalla Singah. Till det kommer ett extremt trevligt folk och en trevlig nationalsport som heter Muay Thai (a.k.a Thai boxning). Detta är nog Thailand för de flesta, mindre känt är deras fina fiske.
På 80 talet var Jonas Nyqvist med och utvecklade fisket i Phuket. Han var en av de som fiskade den kända "G.T box" på den gamla goda tiden då fisket var som bäst. Det är denna "pionjär" som vi (jag och Sandra) nu tagit oss till på Greenfield village 20 min från Hua Hin. Detta är vad man kan kalla ett "antal sjöar" som är lite Put n Take style, men utan take. All fisk släpps och allt är med hullinglös krok. Allt från Arapaima, pacu, karpar, malar etc... simmar i dessa små sjöar.
Dessa fiskar vet inte vad det innebär att ge upp och fightas hårdare än de flesta fiskar som jag fångat tidigare.

Jag har lyckats plocka in 5-6 nya arter och fångat min största fisk någonsin på fluga ca 50kg och Sandra lyckades med bedriften att ta en fisk på ungefar dubbla sin egna kroppsvikt och detta på fluga...
  
Vid sidan om Sandras världsrekord kommer jag mest minnas den obehagliga känslan då hon drog upp resans enda Alligator Gar på fluga. Jag har sett en del stora fiskar men detta är enda gången jag varit skraj för en fisk. En mycket obehaglig fisk med sylvassa tänder, "elak blick" och "ringbrynja".


Som ni ser så är det med lite skräckblandad förtjusning som Sandra ställer upp på denna bild. Det är en mycket "elak" fisk.

Jag har mailat en utförligare text till grabbsen i butiken så det kommer snart upp mer på hemsidan. Vill ni spana in lite själva under tiden så kolla in dessa sidor.
http://www.fishing-in-thailand.com/
http://www.fly-fishing-in-thailand.com/fishing-reports.html
 
 
 

Årets sista kast....

....känns just nu otroligt långt borta. Hägrar gör istället årets första och inte minst signalen på att havsöringsfisket kommer igång. På EL-GE Sportfiske i Göteborg är startskottet alltid en mini-mässa i butiken den sista helgen innan premiären. I år är det den 25-26:e mars. Kolla in www.el-ge.se för mer information om mängder av erbjudanden och några av de bästa havsöringsproffsen finns på plats. Förra året började för egen del rent tragikomiskt. På öringpremiären lyckades jag bryta ett ben i handen. Bet ihop ett par timmar och lyckades faktiskt landa några små öringar med bultande näve. Därefter blev det akuten i ett par timmar och gipsning. Herr öring undkom således ett par veckor innan revanschen kunde konstateras. Vad som slår mig varje år när det gäller öringpremiären på västkusten, är den folkstorm, den armé av upphetsade sportfiskare som de närmsta veckorna efter den 1:e april, kucklar runt hej vilt längsmed var enda kvadratcentimeter av kusten som finns. Premiärhetsen är ett djupt rotat begrepp inom många sportfiskare. Jag är säkerligen inte bättre. Trots allt har man ju vandrat i någon sorts konstant vinterkoma, en sorts psykos, under hela vintern i väntan på just det magiska datumet 2011-04-01. Men, jag brukar sansa mig de kommande dagarna och veckorna. Någon enstaka tur, men för mig är havsöringsfisket något som mer hör maj och juni till. Juli är lite vila, om än nattfisket kan vara grymt bra, för att sedan komma igång i augusti igen.



Men i år sker faktiskt min fiskepremiär på helt annat håll. Det vankas fiske, vin, god mat och vacker natur i Kalifornien för egen del. Pinot Noir och stribara regnbågar, luktar inte alls illa. Skall bara se till att hålla gipset borta denna säsong.

Vi hörs i april!

Mr. Webb.

1:a Mars - 1 månad kvar

Mars månad är månaden då våren kommer på intågande i södra Sverige, en månad då uppladdningen för den stundande havsöringspremiären bidrar till en stämning som i det närmaste kan liknas med hur man som barn upplevde nedräkningen till julaftons morgon.
Hur kommer förhållande se ut?
Hur blir det med borstmasken i år?
Får vi mer förmånliga vindförhållanden än förra årets premiär?
Vart ska man åka för att slippa trängas?
Havsöringsfisket är en form av fiske som kräver bra strategiska beslut och planering för framgång. Kräver kanske var ett starkt ordval, men det ökar chanserna radikalt. Månfaser, vattenstånd, temperaturer, tid på året och födotillgången är faktorer som man som kustfiskare har enorma fördelar om man känner till och tar hänsyn till när man väljer fiskeplats. Premiärfisket på västkusten innebär kallt vatten, begränsad födotillgång och öringen har långt ifrån optimala förhållanden. Detta gör att öringen blir extremt temperatur medveten och periodvis kan det stå 3-10 individer på en väldigt liten fläck för att temparturen är marginellt högre just där. Detta har att göra med att fiskens metabolism är optimerad kring högre temparaturer än man normalt sett har i april, så fisken får lättare att omvandla födan till energi när dom hittar en lokal med högre temperatur. Aprilfisket handlar följdaktligen om att vara ganska rörlig och tänka strategiskt. En tuff utmaning för vintersega havsöringsfiskare!


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!