Tellis funderar - del 5

I dessa tider står jag dagligen i valet och kvalet om det ska laxfiskas eller kustfiskas för min del. "Tyvärr" väger det oftast över till laxens fördel. Det är mycket därför det inte bloggas så flitigt under sommaren om just havsöring då jag inte hinner ut så mycket.

Jag var dock ute en timme igår i blåsten utan vidare resultat, hade ett följe av en 35-40cmare som tyvärr vände precis vid fötterna. Vattentempen var igår 17grader där jag mätte vilket börjar närma sig bra läge igen!

Nu när vi börjar närma oss september blir fisket allt bättre och man kan ha riktiga kanondagar de sista 3-4 veckorna! Då kommer det att bli mer kustfiske för min del.
Som det ser ut just nu verkar det som att även denna höst kommer att blåsa bort, vi får hoppas att det håller sig lite lugnare nu de närmsta veckorna.

Några utav mina favoritflugor till höstfisket är Göteborgs Räkan och Mallard Xpress. Även creamfärgad Dräparmask kan vara ruskigt giftig!

Så, ut på kusten med er och däng för klatta livet, 1 oktober är tyvärr närmre än vad vi vill erkänna...

/Tellis
www.tellis-flugfiske.se


Grov kustöring ifrån hösten 2008.


Tellis funderar - del 4

Nu är man hemma igen efter en spännande och rolig helg i Norge. Jag har träffat en massa gamla vänner och även skaffat nya, lika nördiga på kastning som en själv. Det har varit oerhört trevligt och vi alla som var där hade det minst sagt roligt med många skratt.

Ser vi till tävlingen hade kastarna det tufft under fredagen med mycket regn och tung luft men hög luftfuktighet.
Med dessa förhållanden var det många bra resultat som uppnåddes!

Mina egna prestationer under lördagens speytävlingar var väl sisådär...
Mitt längsta kast i 15´spey blev 45m på högern vilket jag är ganska nöjd med, vänstern kom inte högre än 38,5m vilket jag tyckte var mycket konstigt. Alla, inkl mig själv, tyckte att väsnterkasten gick längre och att det allmänt var bättre fart på den sidan. Och med medvind på vänster tycker jag det oerhört konstigt att det inte blev längre..
Det känns nästan som att de missade de längsta på min vänster då jag såg att linan passerade +40 markeringen på banan! Men men, det hade inte hjälpt mig upp i finalen men givit mig en bättre placering.
Nu kom jag på 11e plats bland 22 deltagare som kom i mål, 4st kastare blev utan resultat (totalt 26st ifrån start)
Det var en ganska tuff sidvind och det var en hel del kast som blåste utanför.

I 18´klassen stämde det inte alls för dagen och det kändes inte bra.
Jag började med att trassla skjutlinan två gånger i spötoppen och sedan lade jag 7-8kast som gick över banan (underkänt), två utav dessa kast var en stabil bit över 50 meter men vad gör det om det inte blir godkänt.
Jag fick mer eller mindre bara till ett kast och det var det sista när jag hade 6 sekunder kvar, ett kast på 48meter som i alla fall blev godkänt.

Att se skottarna och irländarna glänsa var helt otroligt, så jädra snygga kast som hela tiden seglade över 55 meter och upp i mot 59m som längst! Även norrmannen Eirik Hernes Larsen hade en imponerande teknik med kast upp emot 58,5m i finalen.

Nu sitter jag och skissar på att eventuellt arrangera en speytävling i oktober här i Göteborg, då även med enhands spey!

Mvh Tellis
www.tellis-flugfiske.se

Tellis funderar - del 3

Nu är det inte många dagar kvar till min avresa till VM i Flycasting i Norge. Jag har fått träna en del i helgen och formen börjar kännas riktigt bra, 18´tekniken börjar kännas riktigt behaglig och 15´sitter riktigt fint efter sommarens kastande. Men det är svårt att inte känna lite press och man börjar bli lite nervös faktiskt. Men får jag allt att stämma så kan det gå riktigt bra!

Det är dock lite tråkigt just nu eftersom det blåser så jävligt och vinden verkar inte vilja ge sig..
Föhoppningsvis så lägger sig vinden lite nu under de sista dagarna.

Vi hörs!

/Tellis
www.tellis-flugfiske.se

Här hittar ni ett klipp från en riktigt bra träningspass i juni, där träffar jag några kast upp emot 50 meter med 15´
http://www.youtube.com/watch?v=zPqXW3WX4gI

Enhands Speykurs samt laddning inför VM i Flycasting

Idag hade jag en privat enhandskurs med inriktning på den fantastiska speykastet/underhandskastet.
Kalle, som min deltagare hette, var oerhört snabb på att snappa upp förståelsen runt det fysiska i flugkastningen och det tog inte lång tid innan bitarna föll på plats.

Vi började med de enkla grundstegen, vidare till vinklade kast och till sist lite trixkastning och Kalle fick det att se enkelt ut i slutet utav kuren. Det är för mig riktigt roligt att se när nya kastare utvecklas och hur snabbt det faktiskt kan gå ibland! Kika här om du är sugen på att ta det lilla steget till att förbättra din kastning - www.kastkurs.se

Framåt småtimmarna fiskade vi ihop och jag visade honom lite fisketekniker.
Det togs faktiskt 2 lax i ån idag, tyvärr var det varken jag eller Kalle som höll i spöet, men vad gör det?

Nu börjar det även VM i Flycasting närma sig för min del och formen börjar bli riktigt bra!
Med 15´spöet känner jag att jag dagligen får jämnare och jämnare toppar runt 47 meter på höger sidan och någon meter kortare på vänstern.
Jag fick för två veckor sedan mitt nya 18´spö och det är en redig påk som kräver sin karl för att sätta fart på.
De kast man träffar tycks aldrig landa... Förhoppningsvis hinner jag få min nya tävlingslina här i dagarna också.
Imorn blir ytterligare en kurs, dock i lilla kastdammen ute i Torslanda, tänkte kastträna lite innan och efter.

Vi hörs!

/Tellis

Kalle skickar i väg ett kast.

Smygrapport från Kola.

Åter i staden där jag en gång föddes, Göteborg. Veckan på Kola med öring i fokus är så över. Vill inte ge alla detaljer ännu. Håller igen på detta för en utförligare rapport med bilder på EL-GE webben under nästa vecka. Men, det blev inte som vi tänkt. I vart fall inte för oss som åkte till Drosdovka. För gänget som fiskade i Sidorovka vart det en helt annan femma. Ett par fina laxar på lätta öringprylar och ett flertal öringar över kilot är klart vad man skulle kunna räkna med utifrån de förutsättningar som rådde. Förutsättningar? Fiske är ju fiske och framgång eller fiasko styrs av betydligt mer än ens egna kunskaper och rätt flugval.
Säsongen på Kola har börjat med hetta och lågvatten. Nederbörd är ett ord som snart försvinner ur den lokala ordlistan och smältvattnet försvann tidigare än normalt. Med det råder lågvatten, extremt lågvatten på många håll. Vi som fiskade Drosdovka kände av detta och trots vandringar på över 10 kilometer i en riktning från kampen, fann vi inte riktigt våra drömmars fisk. När drömmarna inte slår in, inte ens närmare sig det man rimligen borde förvänta sig, då vill man snart finna anledningar till sin magra framgång. Vi fann lågvatten och hårt tryck från tidigare fiskare sammanfogat med en camp som låg, i våra ögon, helt fel, till att vara orsaken. Vattennivåerna i den lilla ån sjönk mellan 40-50cm den vecka vi var där och man kunde inte annat än misströsta för de som skulle fiska veckan efter oss.
Men så, igår, hände det märkliga. Ett sms som förklarade att de som nu befann sig där hade riktigt bra fiske. Flera fina öringar hade landats. Paff, tom och glad på en gång, svarade jag bara "VA!!!???" på sms:et. Var det vi som var dåliga fiskare? 5 flugfiskare som gemensamt fiskat öring på jordens alla världsdelar, som tillsammans tillbringat fler fjälltimmar med flugspö än de flesta gör under en livstid? Det kanske är så, vi är helt kass på flugfiske. Men tro mig, när jag säger att så inte är fallet och bankar mig på bröstet, så är det dagens sanning. Jag vet att vi inte är det. Däremot så kan förhållandena ändrats. Lågvatten gör att större öring får mindre utrymme och därmed trängs mer på samma yta. Eller har kläckningarna, som vi aldrig så röken av, tagit fart rejält? Jag vill finna en orsak, vill nysta upp, älta och hitta sanningen. Varför var vårt fiske i Drosdovka ett fiasko? Snart vet jag, ni, vi mer. Håll koll på EL-GE's webb, för nu har Mr. Webb blivit Mr. Detektiv......


Ledande sportfiske- och äventyrsbutik. Butiker i Göteborg, Skövde och på nätet. Här kommer vi blogga om massvis med roligt som kretsar kring fiske!