>

Tips och tricks #1 2011

Sikfiske från isen.
Här nedan presenteras två förslag på riggning och hur man kan isfiska efter sik. Tacklena är väldigt enkla men ytterst effektiva.


Tackel nr1 är en mormyska med en nymph som upphängare ca: 10-15cm ovanför mormyskan. Lämplig  dimension på linan är beroende på mormyskans vikt ca: 0.12mm till 0.18mm. Då siken är otroligt försiktig när den hugger så är en mormyskatopp att föredra, då man oftare  ser hugget på nappindikatorn än känner det. Här kommer ett  exempel på hur man kan  fiska denna riggen .börja med att beta på en maggot eller två på mormyskan och upphängaren. Släpp ner till botten, dunka i botten några gånger, lyft sakta upp från botten ca 20cm skaka försiktigt med handen så att mormyskan och upphängaren  får en vibrerarande rörelse , sänk sakta ner till botten igen skaka försktigt igen, lyft upp ca 10cm sänk ner och dunka mormyskan i botten igen, lyft upp 30cm skaka försiktigt med handen igen för att ge betet den vibrerande rörelsen. Dessa varianter kan man använda ganska slumpmässigt och huggen kommer oftast precis efter en skakning  eller när man lyfter  upp långsamt.

 

Mormyska med upphängare


Tackel nr2 är en vanlig vertikalpirk som försetts med en nymph 10-15cm under och en ca 15cm ovanför som upphängare. Denna riggen  fiskas ungefär som som mormyska riggen med några tillägg.
Några lockryck läggs till och efter man dunkat pilken i botten några gånger så lyfter man sakta upp från botten, oftast kommer hugget precis när den nedre nymphen lämnar botten. Här kan teknikerna blandas hej vilt.

 

vertikalpirk med upphängare

 

Kom ihåg att det finns inget fel sätt bara personliga variationer  tillämpningar.

Kom ihåg dessa tre viktiga faktorerna:
1. Ta inte upp mer fisk än vad du äter, så kan fisket vara bra i många år framöver, och fler kan få nöjet att vinterfiska med ett gott resultat.
2. Tänk på att det är din  plikt att ta reda  på gällande regler, på västkusten är  havsöringen (till 1/4 ) och torsken & kolja(till 1/4) är fredade och måste släppas tillbaks
3. Och viktigast!  tänk på säkerheten , testa isens bärighet, är du osäker borra några hål eller använd en  ispik  för att se isens tjocklek och glöm inte isdubbar.

 

(Ni finner säkert en mängd gramatiska fel och förlånga meningar då jag är smått ordblind men budskapet i  artikeln är nog glasklart)

Skitfiske på er.

Anders S.


Kommentarer



Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?