>

Speedjigging med Peter Pan!

Speedjigging kan liknas med att pilka hemma i Sverige fast med raketfart. Du skickar ned en pilk (jigg) med två enkelkrokar hängande i övre delen av jiggen. Sedan släpps den till botten och när du sedan känner att betet rör vid botten så vevar man upp det till båten igen så snabbt man bara kan. Ju snabbare man vevar desto större chans är det för fisk... Bongo i vårt crew kallar vi för "den Afrikanska speedjiggingmaskinen"!
Efter att vi drivit över vårt favorit rev och poppat någon timme och kastat massa olika poppers i alla möjliga färger utan någon action blev det att tuta sig ut mot en 50 meters topp som har gett med sig åtskilliga fina GT:s. Naturligtvis var det ut med utriggare och beten så vi hade något att göra på vår resa ut mot målet. Men efter ca 1 timmes händelselös tur var vi framme! Det var nog bra för grabbarna att få vila ut innan det var dags att slita ut dem igen.

 

 

Målet var egentligen att få en grouper till middag så när Krister kommit ner till botten och första spöböjet är ett faktum och två minuter senare ligger det en Bluefin Trevally på durken sprattlande blå och vacker kunde vi konstatera att vi hade fixat dagens agn. Bongo delar upp fisken i stora köttstycken som träs på krokarna, för grabbarna vill som sagt fixa grouper till middag! Efter ett par landade små GTs landar äntligen Krister en Brown liped Emperor. Vet inte om han var hungrigast men nu var middagen räddad!

 

 

Att fiska på denna topp under tre knops ström är inte lätt när botten består av höga koraller, så det gäller att vara snabb när man kommer till botten med returen tillbaka. Bosse fick ligga i och hålla båten men ändå hade vi en avdrift på ca 1,5 knop. Det var mängder av fisk på lodet... Riktiga stora klasar med stor fisk. Hadar den glade bagaren släppte ner betet mot botten men han hann knappt komma ner förrän hans spö bildade ett cykelhjul och han själv var på väg i sjön, här hade han att göra. Att stå och fighta en fisk som hela tiden bara står och stångar nere på 60 meters djup och upptäcka att varje gång man lyckas veva in den ett par meter så drar den ut ännu mer lina. Att du sedan har en fotograf som vill vara med och tar en bilder, ja då kan det verkligen bli ansträngande. Och skam den som ger sig. Upp kommer det en GT på ca 35+. "Nytt PB!" hojtar Hadar med ett stort smile! Snabbt upp med den i famnen för ett par bilder och självklart en stor puss innan den returneras till havet för att växa sig ännu större!

 

 

Det landades ett par GTs till innan Krister och Hadar började sucka och oja sig över att de inte orkade mera. Verkar som GTn hade besegrat detta gäng. Nu var det dags för mig och Bongo att ta en av dessa giganter nere i djupet. Jag hann inte mer än ner till botten med den Röd/vita jiggen innan det kändes som om spöt skulle ryckas ur handen på mig. Fisken i andra änden gjorde allt för att komma loss i den ena efter den andra rusningen. Hadars Giggwrex spö och Saltiga rulle fick verkligen arbeta. Jag som höll i grejorna ska vi inte snacka om... Jag fick verkligen slita för varje meter in på rullen. Jag tog in 10m och fisken svarade med att ta tillbaka 15. Men efter ca 10 minuter var det dags för den att ge upp och ingen var gladare än jag när äntligen Bongo och Muhammed får in fisken i båten. Jag var både trött och glad. Det knäpptes några foton och sedan var det dags för fisken att sticka tillbaka i havet och till dess egna element. En 20 kilo GT räckte för mig idag och jag sällade mig till de andra två och tyckte detta fick räcka. Bongo fick en liten på ca 10 kg och detta fick avrunda dagens jigging. Ja, naturligtvis först efter en stor puss från Bongo på hans fisk.

 

 

Eftersom både Krister och Hadar var nöjda med speedjiggingen så var det bara att starta återresan mot vårt popperrev och hoppas att vi hade vaknat till liv när vi anlände men efter en händelselös timme tillbaka var det dags att kasta poppers igen. Skymningen närmade sig, solen var på väg ner glödande i vattnet precis som om festen hade startat längre bort medans popprarna bankades på revet men när solen hade försvunnit och mörkret lagt sig var det bara en Kingfish som vi hade missat att kroka samt en GT som var uppe men vägrade bita. Nu var det hemgång tillbaka till Lamu. Alla hade gjort sig förtjänta av varsin öl innan vi ankrade och det var dags för grillad fisk, grönsaker och ris!  Man kan väl bara säga at GTn vann dagen redan i första halvlek. Men ett resultat av femton fiskar med topp 35+ och två korta stunder med speedgigging ligger vi inte långt efter.


Är ni intresserade att läsa mera om våra resor gå in och kika på länkarna nedan.
Captalex.com
Havsfiske.net

/ Furberg


Kommentarer



Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?